Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Alabileceğiniz 9 Özel Ödeme

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Alabileceğiniz 9 Özel Ödeme

Sosyal Güvenlik Kurumu size birçok konuda ödeme yapıyor ancak ödemelerin çoğundan haberi olmayanlar bu paraları alamıyor ya da almayı unutuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabileceğiniz 10 özel ödeme için yazıyı okuyabilirsiniz.

1. İstirahat Parası

Çalışıyorsanız ve 3 günden fazla bir istirahat söz konusuysa size patronunuz ödeme yapmaz ancak SGK ödemeniz PTT hesabınızda sizi bekliyor olacaktır. Tabi ki sigortanızın yatması gerekmektedir. Paranızın takibini ise e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

2. Geçici – Sürekli İş Göremez Ödemeleri

Bir işte çalışırken %10 ve üzeri bir kayıp yaşadığınızda İş Göremez Geliri adında ödeme almanız mümkündür. Geçici yapılan ödemeler ise aldığınız zararın geçme süresine kadar ödenir. Sürekli yapılan iş göremez ödemelerini emekli olduğunuzda dahi almanız mümkün.

3. Doğum İzni Ödemesi

Doğum yapmaya hazırlanan anneler sigortalı bir işte çalışıyorsa doğum öncesi ve sonrası olarak 112 günlük doğum paralarını talep etme hakkına sahipler. Buna rapor parası da diyebilirsiniz.

4. Süt Parası

Doğum yapmış olan anneye verilen 133 lira gibi bir ödemedir. Eğer anne sigortalı bir işte çalışmıyorsa bu para eşine de verilir.

5. Yolluk – Yolcu Ödemeleri

Hastalandınız ve tedaviniz için başka bir şehire gitmenizi gerektiyorsa yol paranızın ücretini talep etmeni mümkün.

6. Çeyiz Parası

Evlenmek isteyen yetim kız çocuklarına verilen bir miktar ödemeye çeyiz parası denilmektedir. Evlendiklerinde kesilen yetim maaşının 2 yıllık toplam tutarı evlenen kişiye verilir.

7.  Primi Tamamlayamayanlar İçin Toplu Para

Emekli olmak için para yatırdınız ancak gerekli primi tamamlayamadınız diyelim o zamana kadar yatırdığınız tüm miktarı geri almanız mümkün. Toplu olarak paranızı almak için öncelikle SGK’ya bir dilekçe vermeniz gerecektir.

8. Çocuk Ödemesi

İlk üç çocuğunuz için belli miktarda para alabilirsiniz.

9. Yarım Gün Çalışma Ödeneği

Doğum yaptıktan sonra yarım gün çalıştığınızda işvereniniz yarım gün parasını verirken yarım gün ödemenizi de işsizlik sigortası adında İŞKUR’dan almanız mümkündür.

Alex10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir