Bu Tatlılara ‘Fransız’ Kalmayın İstedik! Eşsiz Fransız Tatlıları!

Bu Tatlılara ‘Fransız’ Kalmayın İstedik! Eşsiz Fransız Tatlıları!

Fransız tatlıları denildiğinde aklınıza kaç tanesi geliyor? Bugün sizi meşhur tatlarıyla Fransa’ya götürüyorum. Size lezzetli mi lezzetli, şahane mi şahane pastalar listesi hazırladım. Elbette Fransız tatlıları bu saydığım 15 pastadan ibaret değildir ama size en popülerlerini, en güzellerini özel olarak seçtim.

Hazır mısınız ? Öyleyse başlayalım :

Macaron (Makaron)

Fransız tatlıları yazımıza tabi ki hepimizin bildiği Makaron ile başlıyoruz. Dışı çıtır içi yumuşacık olan bu kurabiyeler, Fransa’ya gelirseniz mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden biridir. Rengarenk görünümüyle de ayrıca bir görsel şölendir. Sadece badem unu, seker ve yumurta beyazından yapılan bu tatlı kolay gibi görünse de pişirme yöntemi oldukça zordur. Ayrıca çok popüler bir tatlıdır, artık dünyanın her yerinde macaron bulmak çok kolay.

Eclair (Ekler)

Bu dünyadaki en sevdiğin tatlı ne diye sorsalar bir saniye bile düşünmeden kahveli ekler derim. Her gün önüme koysalar bıkmadan usanmadan yerim o derece severim. Çikolatalı ekler de ikinci sırada. Açık konuşmak gerekirse Türkiye’de satılan ve ekler olduğu iddia edilen ama alakası olmayan o tatlıları görünce üzülüyorum. Ekler dediğin bir kere küçük olmaz olursa adi mini ekler olur. Ekler’in hamuru (pâte à choux) uzun ve neredeyse bir elin boyunlamasına kadardır. Ayrıca içine muhallebi değil creme patissière yani pastası kreması konur. Üzerindeki şekerlemesi (fondant) eklerin içindeki malzemeyle eşit olması lazım yani anlayacağınız bir gün gerçek bir éclair yemek istiyorsanız isi bilen ve iyi Fransız tatlıları yapan birine gitmelisiniz.

Eclair’in fransızca anlamı şimşektir, adını kolayca ve hızlıca yenebilmesinden almıştır.

Flan Pâtissier

Çok hafif ve oldukça lezzetli bir tatlıdır. Yapımı da oldukça basittir, tart hamuru ve muhallebi tarzı bir kremadan oluşuyor sadece. Portekiz bir tatlı olan Pasteis de nata’ya çok benzer tek farkı büyüklüğü.

Mousse Au Chocolat (Çikolatalı Mus)

En sevdiğim tatlılardan biri daha (hoş benim sevmediğim tatlı var mı ki bu dünyada?). Çok hafif ve içindeki aşırı çikolataya rağmen hiç baymıyor. Hafifliğini ve köpük köpük olmasını da yumurta beyazlarından alıyor. Çok basit bir tatlıdır sadece yumurta ve çikolatadan yapılır. 200 gram çikolatayı benmari usulu erittikten sonra 6 yumurtanın sarılarıyla karıştırın. Yumurtanın beyazlarını ise bir çimdik tuz ile mikserde köpürtün sonra hepsini spatulayla yavaş yavaş karıştırın. Burda ki püf nokta yumurta beyazlarını söndürmeden karıştırmak. Sonra tek yapmanız gereken buzdolabında 3 saat bekletip afiyetle yemek. Mutlaka deneyin, ay ben çiğ yumurta yiyemem demeyin pişman olursunuz !

Fondant Au Chocolat

Şimdi sizinle bir konuda anlaşalım Sayın Okurlar. Bu size gösterdiğim tatlı fondant’dır sufle değil. Çoğu tarifte bir karmaşa var bu iki tatlı arasında. Sufleye şekil olarak benzese de yapılışı bambaşkadır, suflenin fransızca anlamı şişirmektir, o tatlıyı fırına koyduğunuzda kabarır fondant ise eriyen demektir onun özelliği fırından tam pişmeden almaktır. İçi hafif çiğ ve akışkan kalmalı. Bu çikolatalı enfes tatlı da çok az un vardır ve adını ağızda eridiği için almıştır.

Galette Des Rois (Krallar Günü Turtası)

Bu tatlıyı nadiren görmüş olabilirsiniz neden çünkü belli bir zamanda yenir ondan sonrada bütün sene piyasada bulamazsınız. Genellikle aralık sonu ve ocak ayının başında bulabilirsiniz sadece çünkü bu Galette’in özel bir anlamı var. Üç büyük kralın İsa bebeği görmeye gelişinin hatrına yapılmıştır. 6 ocak günü dini bayram olan Epiphanie’de pişirilir. İçine küçük porselen bir bebek konulur ve o kime denk gelirse kral veya kraliçe ilan edilir. Genelde Galette satılırken yanında hep bir taç bulunur kazananın başına takması için. Sadece milföy hamuru ve badem kremasından ibaret bu tatlı oldukça ağır ve yağlıdır ama senede bir kere yediğimiz için bu kalorileri görmezden gelebiliriz.

Mille-feuille (Milföy)

Fransızların olmazsa olmaz tatlısı. Kat kat çıtır çıtır bir milföy , içine vanilyalı bir pastacı kreması ve üzerine bol şekerli bir fondant al sana muhteşem bir tatlı daha. En büyük kabusum bu tatlıyı kalabalık bir ortamda yemektir, çatal bıçak kaşık her neyle kesmeye çalışırsanız çalışın olmuyor tatlı dağılıyor ve siz rezil olduğunuzla kalıyorsunuz. Siz siz olun benim gibi evde ya da ıssız bir yerde çatal bıçakla uğraşmadan elinize alıp afiyetle yiyin.

Opéra

Alt tabanında Joconde bisküvisi , üzerine kahveli şurup sonra çikolatalı ganaj birde üstüne bol yağlı bir kahveli krema ve alin size Opera pastası. Tadı çok ama çok güzeldir. Benim gibi kahveli tatlılara bayılıyorsanız durmayın bu tatlı tam size göre !

Riz Au Lait (Sütlü Pirinç)

Aaa bu bizim bildiğimiz sütlaç dediğinizi duyar gibiyim . Haklısınız sütlaca oldukça benzer ama tek farkı fransızlar bu tatlıyı lapa haline getirene kadar pişirirler. Pirinç sütü tamamıyla absorbe etmedikçe ocağın altından almazlar. Değişik sunumlar ve tatları da vardır, kimisi çikolatalı yapar kimisi meyveli.

Crème brûlée (Krem Brüle)

Fransızca yanık krema anlamına gelen bu tatlı Fransa’nın en popüler tatlılarından biridir. Vanilya, krema ve şekerden oluşan kremanın yapımı oldukça basittir . Püf noktası kremayı servis sırasında el meşalesi ile karamelize etmek böylece çıtır bir taban elde etmiş oluyorsunuz. Karamel sevenler için ideal tatlı!

Trianon veya Royal Au Chocolat

Çikolata sevenler koşun bu tatlı Fransız tatlıları arasından en çikolatalı tatlı ve tam size göre !

Bu zamana kadar yediğim (ki baya yedim) en lezzetli çikolatalı pastadır kendisi. Biraz emek isteyen bir tatlı ama ilk lokmayı aldığınız anda kesinlikle değer diyorsunuz. Tek kusuru içinde Türkiye’de bulunmayan bir malzeme barındırıyor olması : pralinoise. O ne diye sorarsanız fındık ve badem’in önce karamelize edilip sonra mikserde krema haline gelip ganaj çikolatayla karıştırılması. Muhteşem bir şeydir. Alt tabanında dacquoise bisküvisi var bu tatlı da, sadece yumurta beyazı pudra şekeri ve badem unundan yapılır. Üstüne ise pralinoise dediğimiz çikolatayı « crêpes dentelles »ler ile karıştırıyoruz. Dantel krep anlamında olan bu bisküvilerin Türkiye’de varlığından haberim yok açıkçası. Bu ikilinin karışımı buzdolabına konulunca enfes ve kıtır kıtır bir şeye dönüşüyor. En sonda ise çikolatalı mus yapıyoruz ve üzerine kakao serpiştiriyoruz. Pastanın tamamını yememek için kendinizi zor tutabilirsiniz benden söylemesi.

Fraisier

Uğraştırıcı pastalarda fraisier’yi eklemezsek olmaz. Bu çilekli pasta sadece pandispanya krema ve çilekten ibarettir ama asıl zahmetli kısmı çilekleri dışa görünecek şekilde hepsinin aynı boyutta olma kaydıyla dizmek. Çoğu zamanda üzerinde badem hamuru bulunur. Çilek seviyorsanız bu hafif tatlı tam size göre.

Madeleine (Madlen)

Hep pasta krema olmaz birazda fransızların olmazsa olmaz keki « madeleine »’i tanıtayım size. Kendine has kalıpları olan bu sünger keklerin nasıl pişirildiği de önemlidir. Ortasındaki yuvarlağı alması için önce hamurun iki saat buzdolabında dinlemesi lazım ardından fırına girdiğinde soğuktan aniden sıcağa geçiş şok etkisi yaratıp ortasının kabarmasını sağlıyor. Çay veya kahveyle kahvaltıda yada beş çayında vazgeçilmez bir lezzettir.

Bûche (Kütük Pasta)

Yine sınırlı zamanda yenilen bir tatlı ile karşı karşıyayız. Sadece Noel vakti bulunan bûche bu dini bayramda her sofrada mutlaka bulunur. Fransızca kütük anlamına gelen tatlı ismini şekil olarak kütüğe benzemesinden alır. Dondurma olarak da satılır ama ben size pastasından bahsedeceğim. Çok kolay bir tatlı sadece pandispanya ve yağlı kremadan oluşuyor gerisi kişinin damak zevkine kalmış ama en çokta görselliğiyle akılda kalıyor.

Religieuse

Eclair ‘e tıpa tıp benzeyen bu tatlının tek farkı şeklidir. Tarif aynı sadece iki büyük chou hamurundan oluşuyor biri büyük biri küçük. İkisinin birleşimi ise yağlı krema ile oluyor.

Şimdi belki bazılarınız soruyordur içinden bu kız bu Fransız tatlıları arasına neden krep veya kuruvasan eklemedi diye. Çünkü onlar aslında tatlı kategorisinde yer almıyor. Krep, kuruvasan, brioche daha çok hamur işi olarak geçiyor ve genellikle sadece kahvaltıda yenilen şeyler.

Biz bunların tariflerini bu yazımızda paylaşmadık. Ancak bana tarif lazım derseniz Number Cake tarifimizi inceleyebilirsiniz.

Deniz Mrc

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir