7’den 77’ye Seni Çok Özlüyoruz Barış Abi

7’den 77’ye Seni Çok Özlüyoruz Barış Abi

Bir 23 Nisan’ı daha onsuz geçirmişken onu unutacağımızı düşünmediniz değil mi? Çünkü “7’den 77’ye” o hepimizin Barış Abisiydi. Programlarıyla büyüdük, şarkıları dilimizden düşmedi büyürken.  Her bayram sabahında “bugün bayram erken kalkın çocuklar” diye coşkuyla uyanıyorsak, “arkadaşım e-şek!” şarkısıyla 30 yaşında bile eğlenebiliyorsak yine onun sayesinde. Çocukları çok seven, hepimizin arkadaşı olan Barış Manço‘yu bu önemli günde asla unutmadık ve biraz hayatını inceleyerek hatırlayalım istedik, buyrun;

2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya gelen Barış Manço’nun annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye lise yıllarının geçtiği Galatasaray Lisesi’nde başladı. Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Liseden sonra Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi alan şarkıcı Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı ve grupla çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris’te konser verdi. 1966 yılında ise Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.

1970 yılında Türkiye’ye geri döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubunu kuran Barış Manço aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı ve onuncu plağı olan “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı. Albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaşarak  sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı.  Moğollar ile de çalıştığı aynı yıl içerisinde Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti ve ilk albümü “2023”ü 1975’te piyasaya çıkardı. 1978’de Lale Manço ile evlendi ve bu evlilikten Doğukan ve Batıkan adında dünyaya iki erkek çocuğu getirdiler.

 

Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler veren sanatçı 1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Eurovisiona 1983’te “Kazma” şarkısıyla katılarak elendi

1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayıp hepimizin hasretle hala belki tekrarlarını izlediği “7’den 77’ye” ile , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. Ekibiyle birlikte “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında  beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı  daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve lemenkç, dillerde yorumlanırken, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandırdı. Sanatçılık hayatında sayısız ödül almış olan Barış Manço’nun 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

1 Şubat 1999 tarihinde Moda’da vefat eden Barış Manço’yu saygı ve minnetle anarken, onu unutmayan Huaweı’nin harika ve göz dolduran reklamıyla sizi başbaşa bırakıyoruz ??

[youtube]Insert video URL or ID here[/youtube]

Melis SAÇU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir