Yaş 35: Yolun Yarısı Mı? Dönüm Noktası Mı?

Yaş 35: Yolun Yarısı Mı? Dönüm Noktası Mı?

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı ‘Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.’ Der. Peki doğru mu söyler? 35 yaş yolun yarısı mı yoksa dönüm noktası mı? Hangi yaştan itibaren yaşlanmaya ve sıkıcı olmaya başlıyoruz? Son yapılan araştırmalara göre cevabımız otuz beş yaş.

İnsanlara en iyi yaşlarını sorsak kimisi çocukluk yıllarını, kimisi gençlik yıllarını, bazıları da üniversite yıllarını söyler.  Fakat 35 yaş hem kişisel hem de mesleki olarak dönüm noktanız olabilir.

İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 35 ‘genç’ olarak görülmediğimiz yaşa denk geliyor. Aynı zamanda erkeklerin kendini ‘en yalnız’ hissettiği, kadınların ise ‘en sıkıcı’ olmaya başladığı yaş olarak görülüyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi 35 yaş işimizden nefret etmeye başladığımız yaş!

İnsanların 30’lu yaşların ortalarında aile sorumlulukları artıyor ve insanlar daha fazla mali yük altına giriyor.Bu da hem evde hem de işyerinde sorunlara sebep oluyor.

Stresli Yıllar

İngiltere’deki Ulusal İstatistik Bürosu’nun yaptığı araştırma sonuçlarına göre 2017’nin ilk çeyreğinde İngiltere’deki 35-49 yaş arası işçilerin işini kaybetme ihtimali, 25-34 yaş grubundakilerin iki katıydı. 35 yaş üstü işçilerin altıda biri işini sevmiyor. Bu rakam 35 yaş altı grubun iki katı.

İstihdam firması Robert Half’ın müdürü Ashley Whipman’a göre, “Yeni bir aile kurup aynı zamanda daha fazla mali yükümlülük altına girmek ve bu arada kariyerinizde daha fazla sorumluluk alarak lider rolüne yönelmek oldukça zor bir karışım.”

Whipman, genç işçilerin daha istekli olması ve yöneticilerin fazla beklentisinin olmamasının onlar açısından avantaj olduğunu, 30’lu yaşların ortalarında ise “Başardım mı?” sorusunun ağırlık kazandığını söylüyor.

Gruplandırma Sorunu

35 yaş ayrıca yaş gruplandırmalarında daha farklı kuşaklarla anılmanın başlangıcı olduğundan farklı hislerin oluşmasında etkili oluyor.

Ipsos araştırma şirketinden Julia Clark’a göre, “35 yaş altı ve 35 yaş üstü farkları bizim yaptığımız ayrımlarla ilgili”.

Araştırma şirketlerinin standart uygulamalarından biri olan yaş kategorileri 20’li yaşlar veya 30’lu yaşlar şeklinde değil, örneğin 18-24 ve 25-34 yaş grubu şeklinde yapılıyor. Zira 20 yaşındaki biri ile 29 yaşındaki kişi yaşamlarının farklı aşamasındadırlar.

Yapılan daha geniş gruplandırmalarda ise 18-34 ve 35-54 ayrımında genç ve kariyer geliştirmekte olanlar ile daha yaşlı ve oturmuş bir mesleği olanlar arasında 35 yaşa önemli bir dönüm noktası işlevi yükleniyor.

Erteleme

Kadınlarda 35 yaş sonrası gebe kalma ihtimalinin azalması nedeniyle kaygılı bir dönem başlıyor.

ABD’de eğitim ve kariyer nedeniyle ilk gebeliklerini 30’lu yaşlara erteleyen kadınların sayısı giderek artıyor. 30’lu yaşlarda anne olan kadınların sayısı ilk kez 20’li yaşlarda anne olanları aştı.

California San Diego Üniversitesi’ne bağlı Sağlıklı Yaşlanma Merkezi’nden Dilip Jeste, 20’li ve 30’lu yaşların hayatımızın en iyi yılları olduğuna ve sonrasında sürekli inişe geçildiğine dair yanlış bir inanç olduğunu belirtiyor.

İyi haber?

Peki hiç mi iyi haber yok? “Ömrünüzün geri kalanında daha mutlu oluyorsunuz” diyor Jeste.

Yaşlanmak fiziksel olarak olumlu bir süreç olmasa da ruh sağlığı yaşla birlikte iyileşiyor. “Kendimizi daha iyi tanıyor, daha bilgili kararlar alıyor ve daha az bencil oluyoruz. Tecrübeyle daha mantıklı oluyoruz, tecrübe ise yaşla geliyor.”

Kbuse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir