Wattpad’in Parlayan Hikayeleri!
Son senelerde hayatımıza Wattpad adında bir uygulama girdi. Kanada kökenli olan bu uygulama, ücretsiz olarak hikayeleri paylaşma şansı tanıyordu. Hikayeler çoğaldıkça yazmayı sevenler için güzel bir platform oldu. Uygulamanın ünü kendi sınırlarını da aştıkça; yayıncıların gözdesi olmaktan kurtulamadı.
Wattpad uygulamasına olan ilgi arttıkça; insanlar hikayesini yazmaya ve eklemeye başladı. Belli bir düzen ya da kural yoktu. Hala yok. Bu yüzden edebiyat severlerin biraz tepkili yaklaşmasına neden oldu. Bu durum aslında edebiyatçıların bile bir kısmının hala önyargılı olduğunu göstermekten başka bir şey değil. Günümüzde yazılarını kitaplaştırmak o kadar kolay olmadığından insanlar için Wattpad, bir umut oldu. Evet, araya gerçekten kaliteden uzak pek çok kitap girdi ancak genç yazarlar için kendilerini deneme ve gösterme kapısı olduğunu da inkar etmeyelim. Taze beyinlerin hayal dünyasını ortaya dökmelerine bir teşvik oldu.
Sadece küçümsenecek eserler değil aynı zamanda oldukça kaliteli hikayeleri de bu uygulamada bulabilirsiniz. Vefa Enver gibi bilinen yazarlarında kullandığı bir platform olan Wattpad, gerçek manada güzel bir uygulama. Uygulama içinde biraz vakit geçirirseniz daha çok tanıdık yazar görmeniz mümkündür. Sadece önyargıları yıkıp bir şans vermek lazım.
Peki bu Wattpad Edebiyatı bizim sınırlarımıza nasıl girdi?
Bu durum aslında biraz flu kalmış olabilir. Ancak ilk olarak lise dönemindeki arkadaşlarımızın telefonlarına indiğine eminim. Bir kısmı yazılarını denemek için bir kısmı ise gerçekten hobi edinmek için bu uygulamayı kullanmaya başladı. Ve beklenen oldu! Birçok yayıncı Wattpad uygulamasından beğendiği hikayeleri raflara taşıdı.
Şimdi ülkemizde bu hikayelerin öncülerine ve en çok parlayan genç yazarlarına bakalım;
1- Yabancı / Öznur Yıldırım
1997 doğumlu Öznur Yıldırım’ın hikayesi olan Yabancı, uygulama üzerinden 100 milyondan fazla okunma aldı. Yazdı, yazmadı derken birçok yayınevini, hikayesinin peşinde gezdirdi. Ağdalı bir anlatımı var ve bu durum Öznur Yıldırım’ın diğer hikayelerden sıyrılmasını sağladı. Aslında hikayesinin sertliği çok eleştirilse de kendi kitlesini oluşturdu. Kitle dediysek oldukça büyük bir kitleydi bu. Ediz Çağıran ve Doğa Güngör’ü her yerde görebilirdiniz. Ve hikayesine bölüm eklemeyen Öznur Yıldırım bir gün geldi ve hikayesinin kitap olacağını duyurdu. Pegasus ilk defa Türkiye’den sadece Yabancı’yı kitaplaştırdı. Seri haline getirilen kitabın devamı hala bekleniyor.
2- Kötü Çocuk / Büşra Küçük
Milyon okunmaların bir sahibi de Büşra Küçük. Yabancı’da olduğu gibi adı üstünde Kötü Çocuk adlı kitabın içerisindeki ana karakter de biraz serseri diyebiliriz. Tabi ki lise ortamında geçiyor ancak Büşra Küçük için güzel bir başlangıç oldu. Nedendir bilinmez kendisini okumadım ama kalemini ileride daha da iyi yerlere getireceğine inanıyorum. Büşra Küçük, Kötü Çocuk Serisi’ni Ephesus Yayınlarından çıkardı. Sadece kitap ile kalmadı ve hikayesi de sinema filmine dönüştü. Tolga Sarıtaş ise filmin başrolünde yer aldı.
3- 4N1K / Büşra Yılmaz
Üçüncü yıldızımız ise 1994 doğumlu olan Büşra Yılmaz. Herkes entrikalarla dolu ya da kötü erkeklerin başrol olduğu hikayelere odaklanmışken Büşra Yılmaz geldi ve lise döneminden bir hikayesi ile tüm gözleri üzerine çekti. Saf bir dostluk ve samimi bir aşkın anlatıldığı 4N1K sadece Epsilon Yayınlarından kitap olmakla kalmadı ve sinema filmi de çekildi. İkinci filmi ise yolda…
4- Solucan / Zeynep Sey
1994 doğumlu olan Zeynep Sey, Solucan Serisi ile aldı ve yürüdü. Kıvanç karakterinden tutunda hikayenin geçtiği yerlere kadar özel olarak okuyucularını etkilemeyi başardı. Farklı bir üslup ve kurgusu ile hikayesini Ephesus Yayınları ile seri haline getirdi.
5- Aşk Nöbeti / Ayşe Ferda Eryılmaz
Aşk Nöbeti tüm saydıklarımızdan farklı bir hikaye olarak karşımızda. Asker olan dörtlüden Ulaş Akahan’ın görevi ve görev dışındaki hayatını yazdı. Aksiyon, aşk, tutku ve mizahın bir karışımını okuyucularına sundu. Milyonlarca okunma aldı ve sonunda kitabı basıldı. Sayfa 6 tarafından basılan kitap Savaşma Seviş Serisi olarak raflarda yerini aldı ancak devamı gelmedi. Ara sıra Wattpad üzerinden diğer kitaplara bölüm ekleniyor ancak yazarımız daha çok televizyon dünyasında aktif olmaya başladı. Sen Anlat Karadeniz ise şuan devam etmekte olan bir diğer projesi.
6- Düşman / Meryem Coşkun
Emin olmasam da Meryem Coşkun diğer yazarlarımızdan bir tık daha küçük bir yaşa sahipti. Yani en azından kitabı ilk çıktığında öyleydi diye hatırlıyorum. Düşman isimli kitabıyla Wattpad uygulamasında oldukça büyük bir okunma kitlesine ulaştı. Aslında yine bir “Bad Boy” olayı var ancak Meryem Coşkun’un kurgu yeteneği gayet güzel. Epsilon bu kalemi kaçırmadı ve Düşman adlı kitabı okuyucularıyla buluşturdu.
7- Deli / Gülsen Kılıçaslan
Milyon okunmalardan birine sahip olan Deli isimli hikaye de bir yetişkin hikayesi olarak gönüllere taht kurdu. Üstelik bu kez olayların başında serseri ve zengin bir adam yoktu. Gülsen Kılıçaslan‘ın tüm klişelerden farklı bir kalem ile yazdığı hikayesi Nemesis sayesinde raflardaki yerini aldı. Gülsen Kılıçaslan yazma konusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.
8- Gözlük / Koray Yersüren
Koray Yersüren’de milyonlarca okunmaya sahip bir diğer Wattpad yazarı. Gözlük kitabı Ephesus Yayınları’ndan çıktı. Koray Yersüren’de genç ve kalemini güzel kullanan yazarlardan. Gözlük isimli kitabın içinde sertlikler yok. Aksine mizah ve ince diyalogların olduğu bir hikaye denilebilir. Koray Yersüren’de bu yazarlık işinde isterse güzel ilerleyebilecekler arasında…