Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi özellikle tahıllarda bulunan glüten ismindeki proteine olan aşırı hassasiyet ile ortaya çıkmaktadır. Bu hassasiyet, bağışıklık sisteminin genellikle 1 yaşından sonra anormal belirtiler vermesi ile ortaya çıkar. Çoğu zaman belirtileri arasında kusma, ishal, bulantı ve hassasiyet yer alıyor. Bu belirtiler ilerleyen zamanlarda ise anemi ve ciltte döküntüler gibi farklı etkiler görülür.
Çölyak Hastalığı Tedavisi
Dünyada 70 ile 200 kişiden birisinin bu hastalığa sahip olduğu görülmektedir. Çölyak hastalığı bir uzman doktor tarafından belirlenir ve sonucunda tedaviye başlanır. Tedavisi; hastalığa sahip olan kişilerin beslenmesinden glüten içerenlerin çıkarılmasıdır. Tedaviye başlayan kişilerin iyi bir diyet uygulaması gerekiyor. Hastalık teşhisinden sonra hızlı bir şekilde glüten içeren besinler tamamen beslenme düzeninden çıkarılmalıdır.
Tedavi tamamen uzman kişilerin kontrolünde gerçekleşmelidir. Başvuracağınız doktorunuzun sizi yönlendireceği diyetisyenin size özel hazırladığı listeye uygun davranmalısınız. Ne kadar doktorunuzun istediği gibi davranırsanız o kadar hızlı şekilde bağırsaklarınızda söz konusu olan iltihaplanma azalmaya başlar.
Gluten Hangi Besinlerde Var?
Arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda glüten mevcuttur. Bunların haricinde ise;
- Ekmek, simit, pide, pasta, kek ve lavaş gibi ürünler glüten içeriyor ve kesinlikle tüketilmemesi gereken besinlerin başında çıkıyor.
- Makarna, kuskus ve bulgur gibi besinler de glüten içeren besinler arasında yer alıyor.
- İrmik, şekerlemeler, malt ürünü bulunan tüm yiyecek ve içecekler, fosfat unu, doğal buğday unu, grahaman unu.
- Patates kızartması, cips ve işlenmiş etler de Çölyak hastalarının beslenme düzeninde olmaması gereken besinler arasında yer alıyor.
- Soslu kuru yemişler, soya sosu, salata sosları, lesitin ve modifiye edilen gıda nişastası içeren ürünler.
Sağlıklı Kişilerde Glutensiz Beslenebilir Mi?
Çölyak hastalığı sahibi kişiler kesinlikle glütensiz bir beslenme şekli ile hayatına devam etmelidir. Hasta olmayan kişilerde ise son dönemlerde bu beslenme şekli oldukça popüler bir hale geldi. Gluten içermeyen ürünler ile beslenmeyi tercih eden kişilerde; sağlık durumunun arttığı, kişilerin kendilerini daha enerjik hissettiği ve kilo vermeyi kolaylaştırdığı görülmekte. Ancak yapılan bazı araştırmalar sonucunda hastalığa sahip olmayan kişilerin bu beslenme şeklini tercih etmesine gerek olmadığı söyleniyor. Siz bu diyete başlamadan önce alanında uzman bir kişiden yardım ve tavsiye almalısınız. Bir uzman görüşü olmadan kilo vermek için beslenme şeklinizde ciddi bir değişim yapmamalısınız.