Yabancılara Ait Olduğu Sanılsa da Yerli Olan 10 Marka

Yabancılara Ait Olduğu Sanılsa da Yerli Olan 10 Marka

Türkiye’nin marka pazarı oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. Fakat biz bazen özellikle de internette okuduğumuz kesinliği olmayan bilgilerin galeyanına gelerek bazı markalara kendimizce savaş açıp nefret saçıyoruz. Çoğunlukla Facebook’da dolaşan “İsrail Malı Kullanma! Boykot!” adlı postlar bir çok markayı açıklama yapmaya mecbur bıraktı. Biz de PigmeLaf.com Sosyal İçerik Platformu olarak yabancı sandığımız ama aslında Türk malı olan markaları sizler için derledik…

 

1- Yu-Ma-Tu

Akıllara Asya kökenli bir markayı çağrıştırsa da Yu-Ma-Tu, aslında 40 yıllık bir Türk firmasıdır. Hatta merkezi İstanbul Bağcılar’da bulunuyor. Firmanın çeşitli elektronik ürünleri var. Adının Yusuf, Mahmut ve Tuncay adındaki üç ortaktan geldiği biliniyor.

 

2- Gratis

Latince ‘bedava’ anlamına gelen Gratis, kişisel bakım perakendeciliğine giren Demir Sabancı’nın bir girişimi.

 

3- Godiva

Aslında Belçika kökenli çikolata firması olan Godiva, 2007 yılında Ülker’e de sahip olan Yıldız Holding tarafından satın alındı.Hatta son zamanlarda birçok süpermarkette Godiva çikolatalarını görüyoruz.

 

4- Vakko

Yahudi asıllı Türk iş adamı Vitali Hakko tarafından İstanbul Fatih’te kurulmuş yerli bir giyim markasıdır.

 

5- Madame Coco

İlhan Tanacı tarafından kurulan ev tekstili firması Madame Coco, Fransız ev kültürünü yansıttığı için bu şekilde isimlendirilmiş. Tanacı’nın diğer markası ise English Home. Bu zamana kadar onlar rakip bilirken kardeş olduklarını öğrenmemin şoku ?

 

6- Mado

168 yıllık Mado’nun açılımı çoğumuzun da bildiği gibi Maraş Dondurmacıları. Başka bir şey söylemeye gerek yok herhalde ?

 

7- Pastavilla

Çoğumuzun İtalya makarnası sandığı ama aslında halis muhlis Türk makarnası Pastavilla, 1928’den 1992’ye kadar Kartal Makarna, sonrasında Pastavilla olarak günümüze ulaşmış.

 

8- dyo

1927 yılında ilk mağazası açılan boya kimyasalları firması DYO, aslında Dursun Yaşar ve Oğulları anlamına geliyor. Bu markayı ise 1954’te açılan ilk fabrikayla aldı. Süper yaratıcı bir isim işte burdan Türk olduğundan şüphe duymamamız lazım ??

 

9- Schafer

Shaffer aslında Alman kökenli bir züccaciye firmasıydı. 2009 yılında Aslan Ticaret tarafından satın alındı ve 80 ülkeye ihrac edilen bir dev haline geldi. Sonradan yerli olup başarıya koşan bir marka olarak tarihe geçti.

 

10- edelkrone

Kamera aparatları üreten bir endüstriyel tasarım firması olan edelkrone, Ankara merkezli bir Türk girişimi. Ürettiği aparatları pek çok Hollywood filminde de kullanıldı. Onların hikayesini YouTube kanalları Başka Bir Şey’den biliyoruz.

 

Sinem Sarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir