Walter Bishop’ın Laboratuvarına Hoşgeldiniz!

Walter Bishop’ın Laboratuvarına Hoşgeldiniz!

Dünya’nın en zeki, en olağanüstü, en gizemli, en komik ve en çılgın profesörü Walter Bishop’un laboratuvarına hoş geldiniz! Hazırsanız PigmeLaf.com Sosyal İçerik Platformu olarak sizleri Sınırbilim yani Fringe laboratuvarında kısa bir gezintiye çıkaracağız. Gezinti sırasında müzik dinlemek isteyenler için Walter Bishop‘un dinlediği şarkıların bir listesini aşağı bırakıyoruz. Hadi bakalım!

[WPGP gif_id=”13059″ width=”600″]

Tüm zamanların en iyi bilimkurgu yapımlarından biri olan Fringe 9 Eylül 2008 – 18 Ocak 2013 yılları arasında yayınlanmış, 8.4/10 iMDb puanına sahip bir Amerikan dizisidir. Projenin yaratıcıları J.J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci‘dir. Başrolleri ise Anna Torv, Joshua Jackson ve John Noble paylaşmıştır.

Paralel evren ve zamanda yolculuk gibi uç konular ve fizik, kimya, biyolojinin lezzetli konularının işlendiği Fringe’in genel konusu ise şöyle: FBI, tüm Dünya’yı etkileyecek korkunç ve açıklanamayan olayları çözmek için alışılmamış bilimsel yöntemlerden yararlanmak için bir departman kurar. Bu departmanın başında ise Özel Ajan Olivia Dunham vardır ve günümüzün Einstein’ı kabul edilen Walter Bishop ve onun asi oğlu Peter Bishop ona danışmanlık yapar.

Dr. Walter Bishop

[WPGP gif_id=”13087″ width=”600″]

Delilik ile dahilik arasında ince bir çizgi vardır derler ya işte Dr. Walter Bishop tam olarak bu çizgide yürüyor. Yani deliliği dahiliğinden, dahiliği ise deliliğinden daha doğru sınır tanımayan düşüncelerinden geliyor.

Fringe Division’ın danışmanı olan Walter Bishop bilime resmen aşık. Ama bilimden daha da çok sevdiği bir şey var; oğlu Peter Bishop.

[WPGP gif_id=”13091″ width=”600″]

Walter Bishop’ı izlerken zekasına hayran kalıyor, ondan birçok şey öğreniyor, gülüyor, duygulanıyor hatta belki de ağlıyorsunuz. Yediği atıştırmalıkları, yemekleri ya da içtiklerini gördükçe ya canınız çekiyor ya da iğreniyorsunuz.

Walter Bishop’ın bir de paralel evrendeki hali var.

[WPGP gif_id=”13077″ width=”600″]

Paralel evrende Savunma Bakanı olan Walter Bishop da en az diğer Walter kadar zeki. Tek farkları Savunma Bakanı Walter Bishop daha sert, daha acımasız.

İkisini karşı karşıya getiren şey ise Peter Bishop!

Olivia Dunham

[WPGP gif_id=”13075″ width=”600″]

FBI’ın özel ajanı güzeller güzeli Olivia Dunham zeki, hırslı, inatçı, azimli ve başarılı. Buz gibi soğuk, duygusuz ve mesafeli duruşu ona hayran olmamızı asla engellemiyor aksine hayranlığımızı artırıyor.

Olivia Dunham fotografik bir hafızaya sahip. Yani bir gördüğünü bir daha unutmuyor. Ha bir de paralel evrenler arası kapı açma gibi bir yeteneği var. Ve bu yetenek Olivia henüz küçük bir çocukken Walter Bishop sayesinde ona kazandırılmış.

[WPGP gif_id=”13093″ width=”600″]

Paralel evrendeki Olivia Dunham ise diğer Olivia’ya kıyasla daha rahat, daha sıcak, daha esprili, daha eğlenceli. Ama ikisi de aynı derecede zeki, yetenekli ve başarılı.

Paralel evrendeki Olivia’yı ve yaptıklarını izlerken zaman zaman sinirlenseniz de ikisini de çok seviyorsunuz.

[WPGP gif_id=”13073″ width=”600″]

Peter Bishop

[WPGP gif_id=”13081″ width=”600″]

Tüm olayların sebebi! Böyle söyleyince de biraz suçluyormuşuz gibi oldu değil mi? Neyse… Tabi ki Peter Bishop’ı ya da onun uğruna paralel evrenler arasında geçit açan ve iki dünyayı da yok olmanın kıyısına getiren Walter Bishop’ı suçlamıyoruz.

Peter Bishop asi, dik başlı, sabırsız ve babası kadar olmasa da çok zeki bir adam. Onun olayları hemencecik kavrama becerisi, bilgisi ve çenesi Walter Bishop’a yardımcı olmuş ve birçok olayı aydınlatmışlardır.

[WPGP gif_id=”13079″ width=”600″]

Paralel evrendeki Peter Bishop nasıl biri mi dediniz? Eee biraz önce yukarıda anlattık. Peki bu evrendeki Peter’ı niye anlatmadık mı? Eee onu da biraz önce yukarı da anlattım.

Çok mu kafanız karıştı? Valla izlerken bizim de epeyce karışmıştı. Ama şöyle bir özet geçelim hemen: İlk bölümden beri izlediğimiz Peter Bishop aslında paralel evrendeki Savunma Bakanı Walter Bishop’ın oğlu olan Peter Bishop. Bu evrendeki Walter Bishop oğlu Peter ölünce paralel evrene bir geçit açarak o Peter’ı bu evrene getiriyor ve olaylar sarpa sarıyor.

Phillip Broyles

[WPGP gif_id=”13083″ width=”600″]

Canımız, cananımız biricik Phillip Broyles FBI’ın yüksek mertebe yöneticilerinden biri ve Sınırbilim Departmanı’nın lideri.

Kurallara sıkı sıkıya bağlı ancak bir davayı çözerken başı sıkışan Olivia Dunham için kuralları esnetebilir ve onu koruyup kollar.

Astrid Farnsworth

[WPGP gif_id=”13065″ width=”600″]

Asteriks, Astro, Asteroid, Astral… Hah Astrid!

Ajan Olivia Dunham’ın asistanı olan Astrid Farnsworth Walter Bishop’ın yanına asistanlık etmesi için görevlendirilmiştir. Walter’ı asiste ettiği kadar ona bakıcılık da yapar.

[WPGP gif_id=”13085″ width=”600″]

Walter ile Astrid arasında bağa hayran olmamak elde değil. Baba/kız ilişkisi gibi olan ilişkileri o kadar tatlı ki…

[WPGP gif_id=”13067″ width=”600″]

The Observer (Gözcü)

[WPGP gif_id=”13071″ width=”600″]

Dizinin en merak uyandırıcı ve en gizemli karakterlerinden ilk 3’e kesin girer. Favori gözcümüz Eylül her bölümde yok. Ancak Fringe dizisinin bütün bölümlerinde kıyıda, köşede mutlaka ama mutlaka bir yerde bir gözcüyü görebilirsiniz.

Gözcüler zamanda yolculuk yapar, olaylara müdahale edemez ve sadece izler.

Gözcü olan Eylül bizim dostumuz, canımız, bebeğimiz. Onun da görevi tıpkı diğer gözcüler gibi sadece olayları izlemekken bir gün işler değişir.

Nina Sharp

[WPGP gif_id=”13069″ width=”600″]

Her davanın içinde bir şekilde karşımıza çıkan Massive Dynamic’in CEO’su Nina Sharp oldukça gizemli ve değişik bir kadın.

Her bölümde, işlenen her davada “Hah! Bütün olayların arkasında kesin bu kadın var!” diyerek onu suçlarken ilerleyen bölümlerde sevgi dolu bir sesle “Ah Nina…” diyebilirsiniz.

Olivia Dunham, Walter ve Peter Bishop, Phillip Broyles, Astrid Farnsworth, Nina Sharp dışında dizinin bel kemiğini oluşturan birçok karakter var. Charlie Francis, William Bell, Lincoln Lee, David Robert Jones ve hatta laboratuvardaki dostumuz inek Gene…

[WPGP gif_id=”13096″ width=”600″]

Fringe’in Gizemli Sembolleri

Jenerikte, bölümlerdeki ara geçişlerde hatta diziyi izlerken arka planda gözümüze çarpan birçok sembol var. Bu semboller rastgele konulmuş şeyler değil. Her birinin bilimsel bir anlamı var. Gelin şimdi hep birlikte bunlara bakalım.

Kurbağa

Sırtında Yunan alfabesinin 21. harfi olan “Φ” var. “Phi” diye latinceye çevrilir, “Fi” diye okunur. Matematikten aşina olduğumuz Pi (π)sayısından farklıdır. Fi’nin karşılığı 1.6180339887… diye uzar gider.

Fibonacci’nin altın oranında Fi’nin önemi büyüktür. Doğadaki en büyük örneği Mısır’daki Keops Piramitleri‘ndedir.

Dizide de Fibonacci’den bahsedilir.

Elma

Elmanın çekirdeklerine yakından bakar mısınız? Evet, yanlış görmüyorsunuz. 2 tane embriyo var.

Fringe’de işlenen paralel evrene, her insanın çift yaratıldığına dair bir göndermedir. Aynı zamanda bu sembolün şekil değiştiricilere bir gönderme olabileceği de söyleniyor.

Yaprak

4 çeşit dalga vardır. Bunlar; Alfa, Beta, Gama ve Delta’dır. Delta bu dalgalar arasında en yavaş olanıdır ve çoğunlukla insanların derin şuur modlarında görülür.

Delta’nın sembolü olan “Δ” simgeyi yaprağın ortasında görüyoruz. Walter Bishop’ın beyin dalgalarıyla alakalı birçok deneyi vardır ve sıkça işlenir. Astral seyahat, rüya, hipnoz…

Denizatı

Burada da karşımıza Fibonacci çıkıyor. Tam adı Fibonacci Dizisinin sembolize hali olan spiraldir. 1202 yılında üremeyle ilgili olarak İtalyan Leonardo Fibonacci tarafından ortaya konulmuştur. Biraz daha aşağıya baktığımızda ise kuyruğunun girdap gibi olan halini görüyoruz. Bu da yine Fibonacci’nin “Altın Oran” ından gelmektedir. Simgesi ise “\varphi\,” olarak gösterilmektedir. Doğada ve mimaride birçok yerde altın oran ve Fibonacci dizisine rastlamak mümkündür. Papatya, ayçiçeği hatta Süleymaniye ve Selimiye Camileri’nin minarelerinde bile bu dizi mevcuttur.

El

Yukarıdaki resimde 6 parmak olduğunu hemen fark ettiniz mi yoksa burayı okuyunca mı fark ettiniz? Eğer ilk başta fark etmediyseniz de sorun değil çünkü gerçekten hiç ama hiç göze batmıyor.

Bu el sembolünün de Fibonacci dizilimi ve Pisagor üçgeniyle alakalı olduğu söyleniyor. Ayrıca ilk insanlarında 6 parmaklı olduğuna dair fosiller mevcut. Günümüzde de 6 parmaklı insanların olduğu bilinmekte.

Çiçek

Gözümüze ilk çarpan çiçeğin bütün yapraklarının aynı olmadığı. Bu yapraklardan biri yusufçuk kanadı şeklinde, iki tanesi de deri kaplı. Toplamda üç kanat olan bu yapraklar bir yusufçuk kanadının evrimini temsil ediyor.

Ayrıca bu çiçeğe merkezden bir çizgi çizildiğinde 2 tarafı simetrik bir hal alıyor. Bu ise Fibonacci dizilimin doğadaki kusursuz örneklerinden.

Çiçekle ilgili bir şey daha var: Polenlerin olduğu yerde maçaya benzer bir simge. Karmaşık Analiz’de yer alan Mandelbrot Set adındaki kümelerden biri bu. Bu kümeye doğada ağaçların yaprak dizimlerinde rastlamak mümkün.

Boynuz

Denizatının kuyruğuna benzeyen bu sembol aynı zamanda Fibonacci dizilimindeki spirale de benziyor. Dikkatle bakıldığında üzerinde rakamlar olduğunu görüyorsunuz. Bu rakamlar ise Fi sayısının matematikteki yaklaşık değeri.

Duman

Dumanın şekline baktığınızda bir insan yüzünün yan profilini görüyorsunuz. Bu sembolün paralel evrenler arası geçiş yapabilen ve geçit açabilen Olivia Dunham’ı simgelediği söyleniyor.

Kelebek

Kemiklerden oluşmuş bu kelebeğin önemi büyük. Küçük bir olayın büyük sonuçlara yol açabileceği ve yine küçük bir olayın birçok başka olaya yol açabileceği Kelebek Etkisi denen olayı sembolize ediyor.

Tüm bu sembollerin ayrı ayrı anlamı olduğu gibi aslında bütün olarak da bir anlamı var.

Semboller kodlamada kullanılıyor. M.Ö 3. ve 4. yy’da yaşayan Mayalıların kullandığı Maya Dili’nde Glyphs kodları bulunuyor. Fringe’deki bu sembollerinde bu tarz bir kodla alfabaye karşılığı olduğu söyleniyor. Sembollerdeki sarı noktalar birer harfi temsil ediyor ve bölümlerdeki olaylar için bir ipucu taşıyor.

Bu sembollerdeki sarı noktalar kullanılarak oluşturulan alfabeye bakıldığında ise karşımıza şu tablo çıkıyor.

Bu alfabeye göre ise Fringepedia tüm bölümlerde gösterilen sembollerle ilgili ortaya çıkan kelimeleri yazıyor. Dizinin ilk bölümündeki sembollerden ‘OBSERVER’ kelimesi, son yayınlanan bölümünde ise “UNITE” kelimesi ortaya çıkıyor.

Zeynep Haskırış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir