Down Sendromu Farkındalık Günü

Down Sendromu Farkındalık Günü

Farkında Mıyız?

Farkındalığın ’21 Mart’ gününde olmasının nedeni 21 kromozomlarının iki tane yerine üç tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakımını özel yapıyor. Dünya genelinde 6 milyon Türkiye’de ise rakamların kesin olmaması nedeniyle 100-150 bin civarında insanın bu genetik özelliği taşıdığı tahmin ediliyor.

 

1-Peki Down Sendromu nedir?

Down sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma,yani 47 kromozoma sahip olmasıdır.

2-Down Sendromu kendi içinde kaç gruba ayrılır?
Üç gruba ayrılır;
Trizomi 21: Bütün hücreler fazladan bir 21.kromozoma sahiptir.Down sendromlu insanların yaklaşık %94’ü bu gruptadır.

Translokasyon:Ekstra 21.kromozom başka bir kromozoma bağlanır.Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.

Mozaik:Hücrelerin bir kısmı fazladan bir 21.kromozoma sahiptir.Down sendromlu insanların %2’si bu gruptadır.


3-Down Sendromu doğumdan önce saptanabilir mi?

Down sendromu doğum öncesi tanı yöntemleri ile saptanabilmektedir. Bu testler kendi içerisinde belirli riskleri de taşımaktadır.Down sendromlular da ensede deri bolluğu fazla olduğu için ultrasonda ensedeki şişliğe bakılsa da kesin bir yöntem değildir.

Üçlü tarama ise anne kanından alınarak yapılıyor ve risk hesabı yapılıyor. Bu taramada %60 oranında tanımlayabilmekte iken %40 oranında atlayabilmektedir.Unutulmaması gereken konu ise hiç bir test %100 doğruluk oranı vermemektedir.

4-Down Sendromu’na sahip kişilerin özellikleri nelerdir?

Down Sendromlular da görülen bazı fiziksel özellikler: Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar,kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi ve ya birkaçı görülebilir. Down Sendromlu bireylerin metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenmeli yoksa ileri ki yaşlarda kilo problemleri ile karşılaşmalarına neden olmaktadır.

5-Down Sendromu’nda kişisel gelişim önemli midir?

Down Sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle normal birey şeklinde hayatlarını devam ettirebilir.Olanak tanındığında meslek edinebilirler. Kendi yaşamlarını idare ettirebilecek düzeye ulaşabilirler. Özel eğitim,dil terapisi gibi yardımlara ihtiyaç duyulur. Planlı bir şekilde profesyonel yardım almak gerekir.

 

6-Down Sendromu’na sahip bireyler sosyal yaşantılarında neler yapabilirler?

Bir çok şeyi yapabilirler.Okuyamaz denilen bireyler liseyi,üniversiteyi bitirip ikinci hatta üçüncü bir dil öğrenebilir,çalışıp yarı bağımsız ya da bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilirler.

 *Down sendromlu çocukların insani değerleri yüksektir.Yürekleri sevgi doludur ve sevgileri karşılıksızdır :).

Sedalizm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir