Bir Aldanış Ritüeli: Dünyaya bir daha mı geleceksin? Ye yiyebildiğin kadar!
– Biliyor musun? Herkes sağlıklı olsaydı ne olurdu? Sağlık para getirmiyor.
Sizce de son yıllarda karşımıza en çok çıkan, birçoğumuzun hayatına giren ya da birçoğumuzun sorumluluk almaktan korktuğu başlık ” Sağlıklı Beslenme ” değil mi?
Televizyonlar, dergiler ve sosyal medya sürekli bu konuya değinir oldu. Önemli yerlerin altı çizildi. Ancak farkı görmeye başlayanlar altı çizilenleri hayatlarının bir parçası yaptı.
İşte tam bu noktada iletişim araçlarının iyi yönde bir etki yarattığını söyleyip ilgili konuda ki birkaç belgesele değinmek istiyorum.
Bunlardan biri artık nerdeyse bilmeyenimizin kalmadığı That Sugar; Food Matters, Super Size Me.
İnanmak istemiyorum.
Super Size Me belgeselinin hem yönetmeni hemde deney küpü olarak adlandıracağımız Morgan Spurlock, artan obezite hastalığına (ne yazıkki hem ruhsal hem fiziksel bir hastalık) eğilerek bir araştırma yapmaya karar verir. Bunun beraberinde tam 30 gün boyunca sadece Mc Donalds’dan yemek yiyecektir. Ne demek her öğün Mc Donalds’dan yemek? Gerçekte böyle insanların olduğunun düşüncesinden bile ürktüğümü belirtmeliyim. En azından inanmak istemiyorum! Takdir ederseniz ki sonuçları pekte şaşırtıcı olmayacaktır.
Oysaki gereğinden fazla benzin her zaman pahalıdır.
Food Matters ise alanında önemli olan kişilerin vitaminlere, çiğ besin tüketimine, ilaç sektörünün sahteliğine olan bakış açılarından oluşan bir belgesel.
Onlara göre mantık çok basit işliyor. Ucuz, basit, güvenli ve etkili. Yoksa sizde sağlıklı beslenmenin pahalı olduğunu düşünenlerden misiniz? Oysaki gereğinden fazla benzin her zaman pahalıdır.
Yeterli besin, sade besin. Minimalizm beslenmede de yanınızda olsun. Fazla çeşitliliğe çokta fazla ihtiyaç olmasa gerek.
Bir makine icat ettik!
Ve sıra benim en sevdiğim belgesellerden biri olan That Sugar’da. Yine aynı şekilde filmin yönetmeni ve kendini deney küpü olarak kullanan Damon Gameau, şekerin acı yanını harika bir şekilde izleyiciye anlatıyor. Temiz besinlerle beslenip hayatında egzersize de yer veren Gameau, gerçeklerle yüzleşmek ve bizi olduğu kadar kendinide bilinçlendirmek adına 60 gün boyunca günde normal bir insanın fark etmeden besinlerden aldığı zararlı şekeri alıyor. Ve farkında olmadan günlük aldığınız şeker miktarının bu kadar olduğuna inanmak istemiyorsunuz.
-Ne de olsa doğa bize bu mükemmel paketi verdi (elma) ve içinde her türlü besin var. Bize doyduğumuzu söyleyen lif ve uygun miktarda şeker. Ama biz ne yaptık? Sırf şekeri çıkaran aynı zamada geri kalan her şeyi atan bir makine icat ettik.
Belki de sınırı olmayan koşuşturmanın arasında durup bir düşünmeli. Bu belgesellerin hepsi neden var? Neden bir takım insanlar bilinçli olmamızı istiyor ve neden birtakım insanlar bilinçlenmememizi istiyorlar?
Bu soruların yanıtını ancak kişi kendi alabilir. Her ne kadar yararları olduğunu bilsek bile sağlıklı beslenme adı altındaki popüler besinleri de unutun. Hiçbir gerekliliği yok. Sonuçta genlerimizin atıldığı zamanlarda (atalarımız) chia tohumu ve türevlerinin bir zorunluluk olduğuna inanmıyorum. Bu bir tercihtir. Ve bizim öncelikli tercihimizin sade, doğal ve yeterli besinlerden yana olması gerektiğine inanıyorum.