Bağışıklık Sisteminiz Flört Hayatınızı Etkiliyor!
Bir türlü flört etmeyi beceremiyor ya da başaramıyor musunuz? İnsanlara karşı ön yargılı oluyor, sosyal ilişkiler kurma konusunda hep olumsuz sonuçlar mı elde ediyorsunuz? Peki karşı cinsten hoşlandığınız halde ona karşı sakıngan tutumlar mı sergiliyorsunuz? PigmeLaf.com Sosyal İçerik Platformu olarak araştırdık ve bunun sebebinin bağışıklık sisteminizde bir şeylerin faaliyete geçmesinin sebep olduğunu öğrendik!
Evet, yanlış okumadınız. İnsanda 2. bir bağışıklık sistemi var ve 2. bağışıklık sistemine Davranışsal Bağışıklık Sistemi deniyor. Bu sistem ise sizin flört yaşantınızı oldukça fazla ilgilendiriyor!
Yapılan araştırmalara göre flört becerisi ve sosyal iletişim kurma çabaları davranışsal bağışıklık sistemiyle yakından ilgili!
Evrimsel psikologlar bundan yaklaşık 10 yıl önce BIS (Davranışsal Bağışıklık Sistemi) adı verilen bir ilk savunma hattı evrimleştirdiğini öne sürdüler. Bu kurama göre; bir hastalık tehdidi algılanınca bu sistem direkt faaliyete geçiyor.
Bilim insanları BIS’in faaliyete geçmesinin, hastalığı akla getiren yüzeysel işaretler sergileyen insanlara yönelik önyargılı ve sakıngan tutum ve davranışlara yol açtığını öne sürdüler. Bu yüzeysel işaretler; patojenlerin neden olduğu öksürük, kötü koku, derideki yaralar vb.dir.
BIS’in faaliyete geçmesi flört yaşamını nasıl etkiliyor?
McGill Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu sorunun cevabını bulmak için işe koyuldular ve hızlı tanışma etkinlikleri ve deneysel çevrimiçi flörtleşmede bekar, genç ve heteroseksüel insanlarda BIS’in faaliyete geçişini incelediler.
Bilim insanları sordukları sorunun cevabını buldukları için tatmin oldular ancak bu cevap çok da sevindirici değildi.
Çalışmanın 1. yazarı olan ve McGill Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Natsumi Sawada çalışmaları ve Davranışsal Bağışıklık Sistemi için; “Davranışsal Bağışıklık Sistemi faaliyete geçtiği zaman bunun akranlarımızla sosyal şekilde iletişim kurma dürtümüzü frenliyor göründüğünü keşfettik. İnsanların genelde iletişim kurmak için motive olduğu gerçek hayat koşullarında durumun böyle olmasını beklemiyorduk. Sonuçlar; birbirimiz hakkında bilinçli veya bilinçsiz şekilde nasıl düşündüğümüzün ve hissettiğimizin haricinde, diğer insanlarla iletişim kurma şeklimizi etkileyebilecek bir hastalık korkusu gibi bilinçli olarak farkında olmayabileceğimiz ilave etmenlerin bulunduğunu öne sürüyor.” diyor.
Çalışma ve bulgular Personality and Social Psychology Bulletin’de yayınlandı.