6 Ay İçinde 30 Milyon İnsan Ölecek!

6 Ay İçinde 30 Milyon İnsan Ölecek!

Tarih boyunca savaşlardan daha çok insan ölümüne sebep olan bir şey var: SALGIN HASTALIKLAR!

 

 

İnsanoğlunun tabiata verdiği zararlar kimi zaman doğa tarafından tolere edilse de kimi zaman bu zararlar geri dönüşümsüz olabiliyor. Doğa ise ona verilen her zararı bir şekilde insanoğluna ödetiyor.

Dünya nüfusu arttıkça zarar büyüyor ve hastalık etkeni olan mikroorganizma ve patojenler ortaya çıkıyor, çoğalıyor. Üretilen aşılar yeni çıkan patojenler karşısında maalesef ki bir işe yaramıyor.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre dünya 2000 yılından beri 4 büyük salgın yaşadı. Bunlar; Ebola, H1N1, SARS ve MERS. Bu virüslerin tedavisi ve aşısı maalesef bulunamadı.

Ebola, H1N1, H5N1, Corona, HIV ve bunun gibi daha bir çok virüsün neden olduğu salgın hastalıklar sadece 15 yıl gibi kısa bir sürede binlerce can aldı. En çok ölüm ise H1N1 ve H5N1 virüsünün hastalığı olan domuz gribi ve Ebola virüsünde meydana geldi.

SAVAŞA HAZIRLANIN!

Massachusetts Tıp Topluluğu ve New England Journal of Medicine Bülteni’nin ev sahipliği yaptığı salgın hastalıkların konu alındığı bir münazara konuşan Bill Gates tüm şöyle diyor: “Dünyanın pek ilerleme göstermediği bir alan var. Bahsettiğim şey; salgın hastalıklara karşı hazırlıklı olmak.”

 

 

Dünya çağında bir orman yangını yayılabilecek hastalıkları oluşturmak, gelişen teknoloji ile birlikte artık çok kolay. Bill Gates’e göre; devletler dışındaki küçük bir özne, çiçek hastalığının çok daha ölümcül olan bir halini laboratuvarda üretebilir.

Bill Gates, Hastalık Modelleme Enstitüsü’nün oluşturduğu bir canlandırma sundu. Bu canlandırmada; 1918 yılında 50 milyon insanı öldüren salgına benzer yeni bir grip salgınının, günümüzde yaklaşık 6 ay içinde 30 milyon insanın ölümüne yol açabileceği gösteriliyor. Üstelik bu salgın, SARS ve MERS virüsleri gibi ilk defa salgın başlangıcında gördüğümüz gibi bir hastalık olacak.

 

SALGINI DURDURMALIYIZ

Bill Gates, daha önce bir tatbikat canlandırmayı denediğini ve sonucun insanlık için kötü olduğunu söyledi. Buna rağmen iyimser biri olduğunu tekrarlayan Gates, sıradaki virüs ve ya bakteri tehdidi için daha iyi hazırlık yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

“Bazı bakımlardan, önceki salgınlara göre şu an daha hazırlıklıyız. Pek çok durumda en azından hayatta kalma oranlarını artıracak bir şey yapabilen antivirüs ilaçlarımız var. Zatürre gibi grip ile ilişkili olan ikincil enfeksiyonları tedavi edebilen antibiyotiklerimiz var. Ayrıca evrensel bir grip aşısına da yaklaşıyoruz.”

Geçtiğimiz Cuma günü, Bill ve Melinda Gates Vakfı, evrensel grip aşısının geliştirilmesini desteklemek amacıyla 12 milyon dolarlık bir yardım teklif ettiğini duyurdu.

 

 

Aşı kadar önemli olan bir diğer konu ise; erken teşhis. Hastalıkların tedavisinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğu bize yıllardır söyleniyor. Bunun içinse sevindirici bir haber var!

Science Bülteni’nde yayınlanan yeni bir araştırma tezinde, gen düzenleme teknolojisi CRISPR kullanılarak evde yapılan gebelik testinde kullanılan aynı tür kağıt şeridin kullanılmasıyla hastalıkların hızlı bir şekilde tespit edilebileceği bir yöntem geliştirildiği açıklandı.

 

 

Bill Gates konuşmasının devamında ise erken teşhis ve tedavi için şunları söylüyor:

“Dünya’nın son Ebola salgınına verdiği tepkiye bakınca hastalık tehdidini hızlı bir şekilde tanımlamada ve buna karşı eşgüdümlü bir yanıt vermede henüz yeterince iyi değiliz. Yanıtların eşgüdümlü olmasına yardımcı olmak için ordulara ve hükümetler arasında daha iyi bir iletişime ihtiyaç var. Yeni ortaya çıkan ölümcül bir hastalıkla mücadele etmek için teknoloji ve araç geliştirmek söz konusu olduğunda hükümetlerin özel sektörden hızlı bir şekilde yardım alma yöntemlerine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.”

 

 

Bill Gates’in yanı sıra Melinda Gates de salgın hastalıkların ne kadar korkutucu olduğu ile ilgili şunları söyledi:

“İster doğal olarak ortaya çıksın, ister üzerinde mühendislik uygulanmış olsun. Küresel bir salgın tehlikesi insanlığın karşılaştığı en büyük tehlikedir. Her gün New York şehrinden ayrılıp Dünya’nın her tarafına giden insanların sayısını düşünün; her şeyin birbirine bağlı olduğu bir dünyadayız.”

Zeynep Haskırış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir