124. Kez İyi Ki Doğdun Aşık Veysel

124. Kez İyi Ki Doğdun Aşık Veysel

Tarihte bugün Halk Ozanı Aşık Veysel’in doğumunun 124. yılı. Zor bir hayat geçiren ve tarihimizin en önemli ozanlarından biri olan Aşık Veysel’i saygıyla ve hasretle anıyoruz.

  • Gerçek adı Veysel Şatıroğlu olan halk ozanımız Aşık Veysel lakabı ile tarihimizin önemli bir parçası olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.
  • 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde çiftçilik ile uğraşan bir ailenin 3. çocuğudur.
  • Gözlerini kaybetmesine sebep olan ise çocukluğunda yakalandığı çiçek hastalığıdır. Kendisi bu durumu şu sözlerle anlatmıştır;

    Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım… Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bu gündür dünya başıma zindan.

  • Gözlerinin durumundan sonra ona bir bağlama alınır oyalanması için ve işte o zaman her şey değişir. Çarmışıhlı Ali Ağa’dan ilk dersini alır.
  • A. Kutsi Tecer’in de direktifiyle Cumhuriyetin 10. yılına nazaran Atatürk için şiirler yazılan bir etkinlik düzenlenir ve en çok beğenilen Aşık Veysel’in şiiri olur. Yazdığı şiir günlerce gazetelerde yer alır.
  • Ahmet Kutsi Tecer sayesinde pek çok yerde hocalık yapma fırsatına erişir aynı zamanda kendini de daha fazla geliştirir.
  • Sözlerini can kulağı ile dinleyenlere ya da okuyanlara Aşık Veysel’in pek çok öğüdü vardır.[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mvGkJag5r6c[/youtube]

Kübra Çoban

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir