Pasif Direniş
Yurttaşlık hakları aktivisti Martin Luther King Jr. (1929-1968) 1959 yılında Hindistan’a gitti. Orada bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi’nin (1869-1948) ailesi ile görüştü. King’in yolculuğu zaten sahip olduğu bir fikrin kafasında iyice güçlenmesine olanak sağladı. Bu fikir, adaletsizliğe karşı şiddet içermeyen mücadeleydi yani pasif direniş.
King Amerika’ya döndü ve siyahların beyazlarla eşit haklara sahip olması için Gandhi’nin pek çok sivil itaatsizlik yöntemini kullandı. Amerikan Yurttaşlık Hakları Hareketi’nin barışçıl ideolojisinin temellenmesinde önemli katkılar sundu.
King, Gandhi’nin yanı sıra 19 yy. Amerikan yazarı Henry David Thoreau’dan da ilham aldı. Thoreau, Amerika’nın Meksika Savaşı’na müdahil olmasına karşı 1849 yılında ‘Sivil İtaatsizlik’ Makalesini yazdı.
Gandhi ve King aynı şeye inanıyorlardı. Sosyal değişiklik için silahlara sarılarak uygulanan şiddetten daha etkili olan şeyin barışçıl yöntemler olduğunu düşünüyorlardı.
King şiddet içermeyen sembolik yollarla adaletsizliğe dikkat çekmek istiyordu. Böylece kamuoyunun ayrımcılığa karşı desteğini kazanabileceğine inanıyordu.
Gandhi İngilizlere karşı oruç, barışçıl yürüyüş ve boykotları başarılı biçimde kullandı. Bu durum King ve diğer yurttaşlık hakları liderleri için ilham kaynağı oldu.
Yurttaşlık Hakları Hareketi’nin benimsediği Montgomery Otobüs Boykotu ya da 1963 Washington Yürüyüşü gibi taktikler barışçıl protestolara olan inancı yansıtıyordu.
Bazı Pasif Direnişler
Montgomery Otobüs Boykotu
Tarih: 1 Aralık 1955
Jim Crow Yasaları gereği Rosa Parks otobüsteki yerini bir beyaza vermesi gerekiyordu. Beyaz bir yolcu siyah yolcuyu yerinden kaldırıp oraya oturabilirdi. Parks buna karşı geldiği için tutuklandı.
Bu olay üzerine King, Montgomery Otobüs Boykotunu düzenledi. En az 40 bin belediye otobüsü yolcusu o gün işine yürüyerek gitti. Otobüs şirketleri durumu umursamadı ama yolcularının %75’ini kaybetti.Boykot tamı tamına 382 gün sürdü. Ortam o kadar gerginleşti ki King’in evi bombalandı. Boykot sürerken King tutuklandı. Boykot otobüslerde ve diğer ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığının sona ermesine kadar devam etti. Yüksek mahkeme siyahi yolcuların istediği yere oturabileceği yönünde karar vermesiyle boykot 21 Aralık’ta sona erdi.
Sessiz Yürüyüş
Tarih: 1917
ABD’nin St. Louis kentinde ırkçı çeteler tarafından 250’yi aşkın siyahi vatandaş linç edildi. On bine yakın siyahi işçi bu cinayetlere tepki olarak, şaşkın bakışlar altında New York’ta sessizce yürüdüler.
Süngülere Çiçek Takanlar
ABD’nin en büyük hezimetlerinden biri olabilir Vietnam Savaşı. Savaş 1960’larda protestolara ilham kaynağı oldu. Bu protestolardan en çarpıcısı 17 Nisan 1965’te Washington’daki yürüyüşte gerçekleşti. Bir genç askeri muhafızların süngüsüne çiçek takıyordu. Bu protesto 1970’te düzenlenen gösterilerde de tekrarlandı.