Hayattaki İhtiyaçlarınızı Sorguladınız Mı: Maslow Piramidi

Hayattaki İhtiyaçlarınızı Sorguladınız Mı: Maslow Piramidi

Gündelik koşuşturmaların içerisinde kaybolduğunuz ya da bir yerde eksiklik var acaba ne olabilir diye düşündüğünüzde belki de Maslow Piramidi size yardımcı olabilir.

Maslow Piramidi

Abraham Maslow 1Nisan 1908 yılında Manhattan’da dünyaya geldi. Brooklyn Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra New York Şehir Koleji’nde Hukuk eğitimi aldı. Sonrasında Cornell Üniversitesi’nde felsefe ve psikoloji eğitimi almaya başladı. Wisconsin Üniversitesi’ne giderek felsefe dalında yüksek lisansını aldı. 1934 yılında psikoloji doktorasını aldı ve sonralarında tıp fakültesinde eğitimine başladı ancak yarıda bıraktı.

Ders aldığı çoğu üniversitede daha sonra ders vermeye başladı. 1940’lı yıllarda rahatsızlanmaya başlamıştı. 8 Haziran 1970 yılında kalp krizi sonucu vefat etti.Yaşamı boyunca pek çok ödüle sahip olmuştur.

Bu kuram bize ne anlatmak istiyor?

-Maslow, bu beş grubu bir piramidin basamakları olarak sınırlandırmıştır.

-Kişinin ihtiyaç duyduğu düzeyi tamamladıktan sonra o kişiye bir motivasyon kaynağı oluşturduğunu söylemektedir. (Haksız da sayılmaz :))

-Bu basamakların insanın hayatı içinde belirli bir önem sıralaması vardır.

-Maslow’a göre; bazı gereksinimlerin ihtiyaç sıralamasından önce giderilmesi gerektiği yönündeydi.

– O nedenle bu teorinin önemli notası da ihtiyaçlar hiyerarşisinde bir kişi en alt basamakta ki ihtiyacını belirli bir seviyede karşıladıktan sonra bir üst basamakta ki ihtiyacın gereksinimini gidermek isteyecektir.

1-Fizyolojik İhtiyaçlar: Bir bireyin biyolojik olarak hayatını sürdürebilmesi için gidermesi gereken en temel ihtiyaçlar bu kategoride yer almaktadır. (Açlık,susuzluk,barınma vb)

2-Güvenlik İhtiyaçları: Sosyal ihtiyaçların karşılandığı kategoridir. (Arkadaş çevresi,güvenlik kuruluşları vb)

3-Sevgi-Ait Olma İhtiyacı: Önceki iki basamağı karşılayan bir bireyin (fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları) sevilme ihtiyacı doğar. O yüzden insan bu ihtiyacını gidermek için o ortamda ya da grubun içerisinde bulunur. (Arkadaş grubuyla vakit geçirmek,partiler vb)

4-Saygı-Statü İhtiyaçları: Bundan önceki bütün basamakları tamamlayan bir insanın artık dahil olduğu gruplar içerisinde saygı duyulma,değer görmek isteyecektir. Hizmetleri ve başarısı takdir gören bir kişinin motivasyonu artacak,daha verimli olacaktır.

5-Kendini Gerçekleştirme: Bireyin önceki basamaklarda ki ihtiyaçlarını karşılamasına rağmen hala yetenek ve bilgilerini tam anlamıyla ortaya koyamadığını düşünüyorsa içinde bir boşluk hissi oluşacaktır. Bu boşluk hissini gidermek için ilgilendiği ya da yaptığı işte zirveye çıkmak,örnek insan olmak daha fazla uğraş verecek ve bilge kişi konumuna yükselecektir. Bu da ‘kendini gerçekleştirme’ olarak son basamak olacaktır.

 

Sedalizm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir