Damaklarınızı Çatlatacak Gaziantep Lezzetleri

Damaklarınızı Çatlatacak Gaziantep Lezzetleri

Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından biri olan Gaziantep; Türkiye’nin altıncı Güneydoğu Anadolu bölgesinin de en büyük kentidir. Tarih boyunca bir çok medeniyeti içinde barındırmış aynı zamanda da İpek yolunun buradan geçmesiyle ticaret ve kültürel anlamda da büyük önem taşımış bir şehirdir. Tarihi güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve daha bir çok özelliğiyle bir metropol şehri haline gelmiştir. Sevdalılarına göre Doğunun Paris’i olan Gaziantep’in şüphesiz ki mutfağı da kendinden söz ettirmektedir. Gaziantep mutfağının lezzetleri saymakla ve yazmakla bitmez ama bizler sizin için bir kaç tanesini tanıtmaya çalıştık gelin hep birlikte bakalım. 🙂

Baklava

Gaziantep denilince şüphesiz akla ilk gelen lezzetlerdendir Baklava. Her yerde karşınıza çıkabilir ancak en güzelini, en özelini yalnızca kendi şehrinde yiyebilirsiniz. Kat kat açılmış incecik yufkaların arasında yemyeşil Antep fıstıklarının buluşması ve özel şerbetiyle taçlandırılmış mükemmel bir lezzet.

Koçak Baklava,İmam Çağdaş ve Çelebioğulları bizce baklavanın hakkını veren güzel mekanlardan şiddetle tavsiye edilir. 🙂

Beyran

Sabahın erken saatlerinde, gece yarıları, Ramazan ayında sahur geceleri yani anlayacağınız hemen her vakitte Gazianteplilerin vazgeçemediği bir lezzet.

Kimine göre sulu et yemeği, kimine göre pirinç,et,sarımsak ve bol acının buluştuğu bir çorba.
En güzelini nerede mi yersiniz? Metanet Lokantası.. Sabahın erken saatlerinde gitmelisiniz zira saat 10da gidenlerin eli boş döndüğü çok olmuştur.

Yuvalama

Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yemeği, bayram sabahı sofralarının baş tacı Yuvalama.
Ramazan gecelerinde toplanıp el birliğiyle yuvarlanan çekilmiş pirinç ve etin damağımızda bıraktığı etki kendileri kadar ufak değil. Bir rivayete göre 40 adet yuvalama bir kaşığa sığabilecek kadar küçük olmalıymış ancak biz henüz o kadar miniğini yapamadık da yiyemedik de 🙂

Ali Nazik Kebabı

Közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı yoğurdun buluşup üzerinde tercihe göre kıyma veya kuşbaşı etin tereyağıyla birlikte servis edildiği önce gözümüzü sonra midemizi doyuran bir lezzet Ali Nazik.

Aldığımız duyumlara göre Ali Nazik Kebabının hakkını İmam Çağdaş ustaları fazlasıyla veriyormuş.

Simit Kebabı

Fıstıklı kebap mı olur demeyin simit kebabını yemeden Gaziantep’ten dönmeyin. 🙂
En güzelini yemek isterseniz de Halil Usta’ya bir uğrayın diyoruz.

 

Malhıtalı Köfte

Bakmayın isminin böyle değişik olduğuna bildiğimiz Mercimekli köfte aslında. Köftelik bulgur ve kırmızı mercimekle hazırlanan taze yeşillikleri de içinde barındıran Malhıtalı köfteyi gittiğiniz altın günlerinde veya 5 çaylarında görmeniz kaçınılmazdır.

Şekerli Pide

Pide hamurunun üzerine tuzsuz Antep peyniri ve şeker. Evet hepsi bu. Odun fırınında pişen ve kıtır kıtır olan bu eşsiz lezzet birde Antep fıstığıyla buluşursa off yemeden yanında yat dedikleri bu olsa gerek. Anlatmaya gerek yok yemeniz lazım diyor ve susuyoruz. 🙂

Katmer

Özellikle pazar kahvaltılarının olmazsa olmazıdır Katmer. İncecik tabiri caizse yerden yere vurularak açılan yufkanın içinde kaymak ve Antep fıstığının bir araya geldiği çıtır çıtır tadını damağınızda bırakacak bir yiyenin bir daha unutamadığı bir tat.

Orkide Pastanesi’ne uğrarsanız ilk siparişiniz Katmer olsun bizden söylemesi 🙂

AlininAnnesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir