DNA’nızı Korumak İçin Güneş Kremi Kullanın!
Güneş en tepeye çıktı, havalar ısındı ve iple çektiğimiz yaz mevsimi en nihayetinde geldi! Peki bu güzel mevsimi cehenneme çevirmemek için ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için ne yapmamız gerek?
[WPGP gif_id=”10857″ width=”600″]
Güneş ışınları derimize nüfuz ederek oradan DNA’larımıza ulaşıyor. Eğer korunmasız bir şekilde dışarı çıkarsanız güneş ulaştığı DNA’larınıza çok ciddi hasarlar vererek sizi ölümcül bir kanser türüne davetiye çıkarıyor.
Amerikan Cilt Kanseri Derneği‘ne göre Amerika’da her yıl 10 000 kişiden fazla insan Melanom‘a yani cilt kanserine yakalanarak ölüyor. Bunun sebebi ise güneş ışığı altındayken alınan morötesi ışınım!
[WPGP gif_id=”10859″ width=”600″]
Eğer çok fazla güneşlenir ve bu sırada koruyucu bir ürün kullanmazsanız cildinizde benler oluşmaya başlıyor. Bu benler ise kanserli! Şayet vücudunuzun gösterdiği bu uyarıları ciddiye almaz ve önemsemezseniz Melanom vücudunuzun her yerıne yayılarak kontrol edilmesi güç bir hal alır. Hatta ölümcül bile olabilir.
Cilt Uzmanlarının Tavsiyeleri
- New York University Langone Health Kurumu‘nda cildiyeci olan John Zampella “Güneş kreminin faktörü veya SPF’si sadece onu sürdükten sonraki 2 saat boyunca %100 garantilidir. Güneş kremini her iki saatte bir yeniden uygulamaktan bahsederken bu rakam faktörün test edilme şeklinden geliyor.” diyor ve ekliyor. “Faktör numaraları; belirli bir güneş kreminin güneşe karşı 2 saat boyunca size ne kadar fazla koruma sağlayacağına dayalıdır.”
Zampella aynı zamanda şöyle bir tavsiyede bulunuyor: Sahildeyken, güneşin tadı çıkarılan zaman diliminde veya top oynamak gibi hareketli olunan zamanlardan sonra yeniden koruyucu uygulamak büyük önem taşıyor.
“Eğer öğleden önce saat 10’da 50 faktörlük krem uygularsanız öğle vakti yine biraz korunursunuz ancak 50 faktörlük tam miktarda değil. O anlar belki o noktada 10 faktörlük korunuyor olursunuz.”
Zampella ayrıca güneş kremi kullanılması için “Hem cilt kanserini önlemede hem de yaşlanma karşıtı korumada en iyi ve uzun vadeli fayda sağlar.” diyor.
- Amerikan Cildiyeciler Akademisi ise “Tam teşekküllü koruma için en az 30 faktör kullanın.” diye tavsiyede bulunuyor.
- Yale Tıp Fakültesi‘nde cilt cerrahisi başkanı ve cilt uzmanı, “Bütün Cilt: Ömür Boyu Tam Cilt Bakımında Kesin Rehber” kitabının yazarı David Leffell ise kendisi için 30 faktörlük koruma bulundurduğunu söylüyor. Bu koruma faktörü çoğu insan için zararlı ve yanığa sebep olan UVB Güneş ışınlarının yaklaşık %96’sını savuşturacak kadar koruma sağlıyor.
Hassas ve daha açık ten tonları 50 faktörü tercih ederek ekstra koruma sağlayabilirler deniyor ancak Leffell “50’den yüksek olan bir faktörün sadece en düşük miktarda ek fayda sunar.” diyor.
Leffell “Kadınlar göğüs kafeslerinde ‘v’ yi yanmaktan korumak için özellikle dikkatli olmalı. Çünkü oradaki hasarı lazer yardımıyla kozmetik olarak geri döndürmek çok zor. Erkekler ise bir parça saç kaybeden herkes kel noktalarına ve boyunlarına bol miktarda güneş kremi uygulamalı ve şapka kullanmalılar.” diye uyarıyor.
- Vücutta, yanık bölgelerde, yüzde ve cilt kanserine eğilimli olan bölgelerde güneş korumasını yenilemek mutlak gerekli! Bu bölgeler arasında; kulakların tepeleri, alın, burun ve yanaklar yer alıyor.
Güneş ışığının zararları ışınlarına karşı korunduğunuz takdirde düzenli olarak güneş ışığı almak oldukça faydalı. Kemiklere ve ruh haline iyi geldiği yadsınamaz bir gerçek. Bu yüzden yanınızda bir güneş kremi bulundurun, cildinize iyi bakın ve güneşin tadını çıkarın!