Türk Edebiyatının En İyi 10 Kitabı

Türk Edebiyatının En İyi 10 Kitabı

Türk Edebiyatı denildiğinde “En İyi” sıralamasına pek çok kitap girebilir ancak biz hepsinin arasından en iyileri seçtik. Kitap okumayı sevin ya da sevmeyin ancak bu listedeki 10 kitabı mutlaka okuma listenize almalısınız.

Sıralamaya gönlümüz el vermediği için kitapların ilk basım yıllarına göre bir liste oluşturduk.

10. Tehlikeli Oyunlar – Oğuz Atay

Tutunamayanlardan Hikmet Benol ile tanışmadıysanız çok geç kalmışsınızdır. Türkiye’nin ilk post-modernist romanlarından olan Tehlikeli Oyunlar’da bir tutunamayanın hikayesi denilebilir.

9. Tutunamayanlar – Oğuz Atay

Dili neticesiyle çok az dile çevrilen bilen ve dünya okuyucuları tarafından merak edilen Tutunamayanlar, otobiyografik bir eser olarak da değerlendirilebilir. Eşsiz bir dile sahip olan roman Türk Dili’nde yazılmış en iyi eser olarak geçmektedir. Türk Edebiyatı’nda yeni bir çağ başlatan Tutunamayanlar sonradan değeri anlaşılmış olsa da bugün onu okumadan yola devam etmemelisiniz.

 

8. Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar

Gerçekçi ve sosyal sorunlara değinen bir yazar olan Ahmet Hamdi Tanpınar uslubunu burada da değiştirmiyor. İnsanların bugün bile yaşadığı çatışmaları, para ve popülerliğin insanları bir anda içine aldığı değişimi simgeci bir dil ile anlatıyor. Ağı bir dili var ancak bu sizi korkutmasın çünkü aynı zamanda kitap akıcı bir dile de sahip.

7. Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar

 

Bir anda birçok alışma ve karar sorunu yaşayan karakterin tüm bunlar yetmiyormuş gibi sevgilisine kavuşmaya çalışmasını okuyacaksınız. Kendinizi bulacağınız esas nokta ise karakterin varoluş sorununa çare arayan bir şehirli olması olacaktır.

6. Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

Tabi ki şarkıcı Madonna’dan bahsetmiyoruz. Eğer bu konuda anlaştıysak bu kitabı sadece Sabahattin Ali’nin bir sözüyle anlatacağım; “Dünya’nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”

5. Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali

Türk Edebiyatı’nın en önemli romanlarından biri olan Kuyucaklı Yusuf, bir aşk etrafında dönen kirli oyunlar, nefsine yenilen insanlar daha doğrusu büyük bir çatışmayı anlatmaktadır.

4. Sinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar

İngilizce olarak The Clown and His Daughter adıyla Londra’da yayınlanan ve Halide Edip Adıvar’ın en ünlü romanı olan Sinekli Bakkal, Türk Kadınının gücünü ve güçlü duruşunu anlatan bu kitap sadece yazıldığı dönemde değil aynı zamanda sonrasında da değerini korumaya devam etmiştir.

3. Yaban – Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Türk Edebiyatında aydınlar ve halk arasındaki bozuk düzeni ele alan nadir romanlardan bir tanesi olan Yaban, bilgisiz kalmanın sonucunda neler olabileceğini sert bir şekilde yüzümüze vurmaktadır.

2. Çalıkuşu – Reşat Nuri Gültekin

Edebiyat

Terk edilen Feride kendini farklı bir hayata adayacak ve öğretmen olacaktır. Anadolu’nun birçok ilinde öğretmen olarak hayatına devam eden bir kadının Osmanlı Döneminde ayakta kalma çabası gibi pek çok sosyal meseleye de değinilmektedir.

1. Aşk-ı Memnu – Halid Ziya Uşaklıgil

Edebiyat

Servet-i Fünun Dönemine ait en iyi eserlerden biri olarak kabul edilen Aşk-ı Memnu bugünün Türkçesi ile Yasak Aşk anlamına gelmektedir. Halit Ziya Uşaklıgil’in realist-naturalist romanı olan bu kitap, yasak bir aşkın aile gibi bir kavramı bile yıkabileceğini göstermektedir.

Kübra Çoban

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir