Osmanlı Saray Mutfağından 6 Leziz Tatlı Tarifi
Bir önceki içeriğimizde Osmanlı Saray Mutfağı’nın seçkin lezzetlerini sizler için seçmiştik. İftardan sonra tatlı olmazsa olmaz dedik ve Pigmelaf.com Sosyal İçerik Platformu olarak Osmanlı Mutfağı’nın en güzel tatlılarını sizler için seçtik.
1-Helva-i Hakani
Helvası için:
- ½ su bardağı un (75 gr)
- ½ su bardağı buğday nişastası (50 gr)
- ½ su bardağı pirinç unu (60 gr)
- 125 gr tereyağı
Şerbeti için:
- 300 gr bal veya 2 su bardağı şeker
- 125 gr çiğ badem
- 3 su bardağı süt
Üzeri İçin
- 150 gr kaymak
Bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun ve havanda dövün. Derin bir kapta üç çeşit unu karıştırın. Şerbet için sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve şerbeti sıcak tutun. Tereyağını tencereye alıp eritin ve içine karışım unu ekleyip biraz kavurun.Daha sonra bademleri ekleyin ve karışım koyulaşana kadar kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kavurmaya devam edin.Unun ve bademin rengi dönünce ateş iyice kısılır ve şerbet eklenir. Tahta kaşıkla iyice karıştırılacak şerbet helvaya yedirilir. Bu işleme helva sütü çekene kadar ve tencereye yapışmış olan helva kendini bırakana kadar yapılır.Helva 10-15 dakika çok kısık ateşte demlenmeye bırakılır.Ocak kapatılır ve bulgur görünümüne gelene kadar helva tekrar karıştırılır.Kaymaklar parçalanarak sıcak helvanın üzerine yerleştirilir. Helva tekrar karıştırılıp servis edilir.
2-Güllabiye
- 1,5 su bardağı karaçalı balı
- 2 çorba kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı buğday nişastası
- 1,5 su bardağı su
- 1 su bardağı çiğ badem
- 1 tatlı kaşığı gül suyu
- Kokulu gonca gül yaprakları
Tavaya tereyağını alın ve çiğ bademleri ekleyip birkaç dakika kavurun.Balı da ekleyip tıkırdayıncaya kadar pişirin. Başka bir kapta nişastayı ile suyu açıp, gülsuyunu ekleyin.Karışımı kaynamış olan ballı karışıma ekleyip, tahta kaşıkla helva kıvamına gelene kadar pişirin.Helvayı tabanı ve kenarları ıslatılmış bir tepsiye dökün.Kaşığınızın sırtını su ile ıslatıp helvanızı düzleştirin.Helvanızı soğutup, birkaç saat sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.Servis ederken üzerine kokulu gül yaprakları serpiştirebilirsiniz.
3-Kaymak Baklavası
Hamuru İçin;
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı süt
- Yarım limon
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- Bir tutam tuz
- Aldığı kadar un
- Kaymak (Arasına koymak için)
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon
Hamurları Açmak İçin;
- Nişasta
Hamur için; Yumurtayı bir kaba kırın ve üzer,ne süt, tuz, birkaç damla limon suyu ekleyin ve karıştırın.Sıvıyağ ve unu da ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Hamurunuzu 6 bezeye ayırıp dinlendirin.Serbeti için su ve şekeri tencereye alıp, kaynatın.Kaynayan şerbetinize limon suyu ekleyin ve ılıması için kenara alın. Dinlenen hamurunuzdan 3 bezeyi pişireceğiniz tepsi boyutunda açıp, tepsiye yerleştirin ve fırında pişirin. Diğer 3 bezeyi de açın ve üst üste dizip fırına verin ve pişirin. Tüm hamurlar piştikten sonra 3 hamuru alta koyup üzerine top top kaymakları yerleştirin. Diğer 3 hamuru da üzerine kapatın.En son ılıyan şerbeti üzerine dökün ve servis edin.
4-Muhallebili Güllaç
- 8 yaprak güllaç
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı irice çekilmiş ceviz içi
Muhallebi için;
- 1 fincan un
- 1 fincan nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt
- 1 paket krem şanti
Üzeri için;
- Toz Antep Fıstığı
- Şekerleme
Muhallebi için tencereye kremşanti hariç tüm malzemeleri ekleyin.Karışımı orta ateşte pişirmeye başlayın.Kıvam yoğunlaşınca ocağı kapatın ve ılıması için kenara alın.Soğuğa yakın bir ısıya gelince kremşantiyi ekleyip mikserle çırpın. Muhallebiniz hazır.
Güllacı ıslatmak için tencereye sütü ve toz şekeri alıp kaynatmadan ısıtın.Eğer bu süt çok sıcak olursa güllacınız hamur olur. Parmağınızın dayanacağı bir ısıda olması yeterli. Eğer sütünüz soğuk olursa güllaç sütü çekmez.Güllacı ıslatmak için kullanacağınız süt miktarı güllaç markasına göre değişiklik gösterir.
Geniş bir tepsiye güllaç yaprağını yerleştirin ve ıslatmaya başlayın.Her yaprakta güllacınızı süt ile ıslatın. Üçüncü yapraktan sonra cevizinizin yarısını bu katın arasına serpin ve dördüncü yaprağı ekleyip, ıslatın. Hazırladığınız muhallebiyi dördüncü yaprağın üzerine boşaltın ve her yere eşit olarak yayın. Beşinci güllaç yaprağını ıslatıp, muhallebinin üzerine koyun.Kalan cevizi üzerine serpin. Diğer güllaç yapraklarını da ıslatıp tepsiye yerleştirin. Islatma esnasında sütün soğuduğunu düşünürseniz arada ısıtın. İşlem bittikten sonra kalan sütü güllacın üzerine dökün.Güllacın üzerini streç filmle kapatıp 1 saat dinlendirin.Servise hazır.
5-Helatiye
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı su
- 1,5 çorba kaşığı toz şeker
- 3 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1-2 diş damla sakızı
Şerbeti için:
- 1 bardak toz şeker
- 2 bardak su
Su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Şerbet soğuduktan sonra içine 2 çorba kaşığı gül suyu ekleyin.
Tencereye sütü ve suyu ekleyin ardından mısır nişastası ve şekeri ekleyin.Koyu bir muhallebi elde edene kadar pişirin.Daha sonra damla sakınızı ekleyin.Muhallebinizi dökeceğiniz kabınızı ıslatın ardından karışımınızı dökün.İlk önce oda sıcaklığında 1 saat bekletin daha sonra buzdolabında 2 saat boyunca soğutun.Muhallebilerinizi küp küp kesin.
Badem ve fıstıklarınızı ayıklayın.Mevsimine göre en bol olan meyveleri seçebilirsiniz.Meyvelerinizi hazırlayın.
Servis yaparken tabağa önce şerbet ardından küüp şeklinde muhallebileri en son da meyveleri ekleyin.
6-İshakiye
- 750 ml süt
- 180 gr irmik
- 5 yumurta
- 2 parça damla sakızı
- 75 gr toz badem
Şerbeti için
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için
- File fıstık
Tencereye su ve şekeri alıp kaynatın, limon suyunu da ekleyip 2 dakika daha kaynatın.Şerbetinizi ocaktan alın.Başka bir tencereye süt, irmik, dövülmüş sakızı alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Karışım koyulaştığında ocaktan alın. Karışım soğuduğunda yumurtaları tek tek ekleyip iyice karıştırın. Elde ettiğiniz harcı yağlanmış fırın tepsisine yayıp üzerini düzleyin. Toz bademinizi üzerine serpin. Fırında 200 derecede 35 dakika pişirin. Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin.En son file badem ile süsleyin.