Kanserin Çaresi Bulundu!
Çağımızın Hastalığı Olan Kanserin Tedavisi Bulundu Mu?
Kanser artık grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sıradanlaşan ve hızla yayılan bir hastalık türü oldu. Erken teşhisin hayat kurtardığı ama ilerleyen seviyelerde maalesef ölüme yol açan bu hastalık Türkiye’de her 10 kişiden 7‘sinde görülüyor.
Kansere Çare
ABD Ulusal Kanser Enstitüsü‘nde (NCI) Cerrahi Dalı Başkanı olan bağışıklık terapisinde öncü kabul edilen Steven Rosenberg ve ekibi bir çalışma başlattı.
Bu ekip mutasyonları bulmak için her hastanın tümör genomlarını sıraladı. Sonrasında kanserden çıkarılan bağışıklık hücrelerini test ederek hangilerinin bozuklukları tanıyabileceğini belirledi. Bu hücreler laboratuvarda milyarlarca çoğaltıldıktan sonra hastalara geri aşılandı ve tümörlere saldırmaları sağlandı.
Amerika’nın Florida eyaletinde yaşayan bir kadın tedavisi mümkün olmayan ileri derece meme kanseriydi. Ancak Rosenberg ve ekibinin bağışıklık hücreleri kullanılarak tümörleri hedef aldığı bu çalışma ile kadın iki buçuk sene bu hastalıktan kurtuldu!
Steven Rosenberg “Adoptif Hücre Terapisi” olarak isimlendirdiği bu yaklaşımın henüz deneysel olduğunu ve tedaviyi uyguladığı birkaç hastanın tedaviye yanıt vermediğini belirtti.
Kansere Sebep Olan Mutasyonlar Kanserin Zayıf Noktası Olacak!
“Adoptif Hücre Terapisi” projesi; mide, yemek borusu, yumurtalıkların yer aldığı iç organlardaki ilerlemiş ve dayanıklı tümörlerin oluşturduğu geniş bir aralığı hedef alıyor. Buradaki kötü tümörler ABD’de bir yıl içinde 600.000 ölümün büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor.
[WPGP gif_id=”11317″ width=”600″]
Steven Rosenberg ise konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Bu yaklaşım kanser tipine değil mutasyonlara dayanıyor.Kansere sebep olan mutasyonlar kanserin zayıf noktası olacak.”
Meme Kanseri Vakası
Florida’da yaşayan 52 yaşında Judy Perkins‘e 2003 yılında çok erken dönem meme kanseri teşhisi kondu ve meme ameliyatı yapıldı. 10 yıl sonra kanser vücudun diğer bölgelerine yayıldı ve çeşitli tedavilere rağmen sonuçlar hep başarısız oldu.
Judy Perkins NCI’de çalışan üst düzey bir bilim insanıyla tanıştıktan sonra 2015 yılında kanser hastalarının olduğu bir deneye katılmaya karar verdi.
Cerrahi yöntemle alınan tümörlerinden birinde 62 farklı mutasyon bulundu. Araştırmacılar kötü huylu kütledeki bağışıklık hücrelerini de (tümöre sızan lenfositler ya da bir başka isimle TIL’ler) aldılar ve bazılarının bu bozukluklardan 4 tanesini hedef aldığını öğrendiler.
Judy Perkins’e kemoterapi verdikten sonra sayılarını milyarlarca çoğalttıkları bağışıklık hücrelerini aşıladılar ve tam 5 ay sonra yapılan taramalarda sonuçlar temiz çıktı. Kanser geri dönmedi!
Steven Rosenberg‘in takımı son 4 yıldır yüksek oradan kişiselleştirilmiş TIL terapisini kullanarak dayanıklı tümörü olan 40’dan fazla hastaya tedaviyi uyguladı ve %15’i tedaviye cevap verdi.
Küçük Bir Deney Grubunda Yapılan Deneyler Tüm İnsanlarda Etkili Olacağını Kanıtlamaz
Rosenberg’in takımında Klinik Tedavi Uzmanı olan Stephanie Goff “Eksiksiz bir şekilde cevap veren ve daha fazla tedaviye ihtiyacı kalmayan Judy Perkins bu konuda bir istisna.” diyor ve ekliyor. “Araştırmacılar daha tutarlı sonuçlara ulaşmak için yöntemler bulmaya çalışıyor.”
İyileşmeler Önemli Bir Gelişme
Bağışıklık terapisi; ilerlemiş durumdaki kötü huylu tümörü olan, akciğer tümörü olan ve büyük sayıda mutasyon barındıran diğer bazı kötü tümörleri olan hastalara fayda sağlamış olsa da genellikle epitel kanserlerde yani genellikle organ astarlarında başlayan ve daha az mutasyon barında kanserlere karşı maalesef ki etkili olmadı.
Pensilvanya Üniversitesi‘nde Bağışıklık Terapisi Uzmanı olan Carl June ise çalışmalar hakkında “Meme kanseri hastasının TIL’lere verdiği cevap oldukça çarpıcı.” diyor.
Florida’nın Tampa şehrindeki Moffitt Kanser Merkezi’nde Bağışıklık Uzmanı olan Scott Antonia ise “Daha fazla çalışmanın yapılması çokça önemli.” diyor. “Tez biyolojik bir ilkenin kanıtını gösteriyor ve bu yaklaşım bir hastanın üzerinde derin etkilere sahip olabilir. Bu yolda ilerlemeye devam etmeliyiz.”