İnsan İçin Gerçek Yaş Mı Hissedilen Yaş Mı Önemli?

İnsan İçin Gerçek Yaş Mı Hissedilen Yaş Mı Önemli?

İnsanların bir kısmı gerçek yaşından daha genç hissederken bir kısmı da kendini olduğundan daha yaşlı hisseder. Kimi yaşam enerjisini kaybetmezken, kimi de ‘içi geçmiş’ olarak tanımlanır. Bu ‘sübjektif’ yaş algısının beden ve ruh sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğunu söylesek?

Düşünün ki nüfus cüzdanınız yok; kendinizi kaç yaşında hissediyorsanız o yaştasınız. Kaç yaşındasınız?

Dünyaya geldiğimiz günden beri geçen zaman değiştirilemeyecek bir olgudur. Ama yaşlanma süreci çoğu insan için farklı geçer; kimi daha genç, kimi daha yaşlı hisseder kendini.

Bu konu bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Bu sübjektif yaş algısı neden bazı insanların yaşlandıkça güzelleşirken, bazılarının da sararıp solmasını anlamamıza yardımcı olabilir.

Yaşlanmayı Etkilen Faktörler

İnsanın kendini genç hissetme derecesi, geleceğe yönelik kararlarını da etkiler.

Yaşlanma sürecini etkileyen biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörleri belirleyerek, araştırmacılar daha uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrını öğrenmeye çalışıyor.

Uzmanlar gerçek yaş ile hissedilen yaş arasındaki farkın psikolojik ve fizyolojik etkileri üzerinde yoğunlaştı.

Yaşlanmayla Karakter Değişimi

Araştırmalar hissedilen yaşın insan kişiliğini etkilediği sonuca ulaştı. Yaşlandıkça insanların olgunlaşıp yumuşadığını, dışadönüklük ve yeni deneyimlere açık olma özelliğinin azaldığını biliyoruz.

Bu karakter değişimleri, kendisini olduğundan genç hisseden insanlarda daha az, daha yaşlı hissedenlerde daha fazla hissediliyor. Fakat kendisini olduğundan genç hissedenler de normal yaşlanma sürecindeki olumlu değişikliklerden etkileniyor ve olgunlaşıyor. Bu olgunlaşma onlarda enerjinin ve gençliğin tükenmesi pahasına olmuyor. Kendisini genç hissedenler yaşlanma sürecinde depresyon ve bunama riski, hastalıklar nedeniyle hastaneye yatma riski azalıyor, iyi bir ruhsal ve bedensel sağlık söz konusu oluyor.

Montpellier Üniversitesi’nden Yannick Stephen, 17 bin orta yaşlı ve yaşlı kişiyle ilgili uzun süre veri topladı. Veriler incelediğinde çoğu kişinin gerçek yaşı ile hissettiği yaş arasında 8 yıllık bir fark olduğu görüldü. Bazıları ise kendisini olduğundan daha yaşlı hissediyor ve bu ciddi sonuçlar doğuruyordu.

İnsanın kendisini 8-13 yaş daha yaşlı hissetmesi, hem ölüm riskini (yüzde 18-25), hem de hastalık yükünü artırıyordu.

[WPGP gif_id=”16578″ width=”600″]

Hissedilen yaşın sağlıkla bu kadar bağlantılı olmasının birden fazla nedeni olabilir. Yaşla gelen karakter değişikliğinin sonucu olarak, kendini olduğundan daha genç hissetmek, yaşlılıkta da seyahat veya yeni bir hobi edinmek, dil öğrenmek, dans etmek gibi çeşitli aktivitelerden yararlanma anlamına gelebilir.

Kbuse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir