Gizemli Sayı Pi Hakkında 6 Enteresan Bilgi
Sözel ya da eşit ağırlık bölümünde okuyanlar için bir sayıdan ibaret olan Pi, sayısalcılar için farklıdır. Farklıdır diyoruz çünkü ister istemez Pi sayısı ile bir bağ kuruyorsunuz. Çünkü; Pi sayısı belki de görebileceğimiz nadir gizemli sayılardan ve bu gizemi onu inanılmaz bir şekilde gizemli kılıyor. Hatta aramızda kalsın bu gizemli sayıyı direkt olarak 3.14 diye kabul etmenin ona hakaret olduğunu düşünür sayısalcı arkadaşlar. Şimdi bu gizemli ve harika sayı hakkında sizinle 6 enteresan bilgiyi paylaşacağız. Belki siz de bizim gibi seversiniz Pi sayısını…
Öncelikle Pi sayısı; bir dairenin çevresinin çapına olan oranıdır.
1. Yunan alfabesinin 16. harfi Π
Bu gizemli sayıyı kim fark etti ya da buldu bilemiyoruz. Sadece biz değil genel olarak bu konuda kesin bir isim ya da uygarlık adı verilemiyor. Ancak 1737 yılında İsviçreli bir matematikçi olan Leonard Euler tarafından ilk kez olmasa da basılı bir yayında bu sembol kullanıldı ve sonrasında bu sembol kalıcı bir hale geldi. Π sembolünün kullanılmasının bir sebebi Pi sayısının daire çevresinin çapına oranının söz konusu olmasından.
2. Sonsuza dek devam ediyor!
Pi sayısının gizeminin büyük bir kısmını aslında bu sonsuzluk kavramı oluşturuyor. Sonsuza dek devam eden harika – eşsiz bir sayı! Yıllarca ama abartmıyoruz yıllarca insanlar Pi sayısının devamını bulmaya çalıştı. Ve 2010 yılında Fabrice Bellard, Chudnovsky algoritmasını kullanıp Pi sayısının ilk “2.699.999.990.000” basamağını bulmayı başardı.
3. Edebiyatta Pi sayısı!
Evet, girişte sözelcilerin ve eşit ağırlıkçıların bu sayıya gereken önemi vermediklerinden bahsettik ancak çok bilinmeyen bir durum söz konusu! Pi sayısının edebiyat içinde de bir yeri var. İngilizcede pilish denilen yani pi sayısı tekniği ile şiir ya da yazı yazılmaktadır.
4. 14 Mart’ın karşılığı 3/14
14 Mart tarihinin Pi sayısının günü olarak kabul edilmesinin ardında harika bir sebep var. 14 Mart’ın karşılığı 3/14 olması da bizim gizemli sayımızın özel durumlarından bir tanesidir.
5. 310 Milyon sayfa!
Pi sayısının şuana kadar bulunan basamak sayısına göre sayıyı bir yere dökmek isterseniz; 310 milyon sayfaya ve 2.4 TB harddisk yeri gerekecektir.
6. Aradığınız her şey Pi’nin içinde!
Doğum gününüz, telefon numaranız ya da doğum tarihiniz belki bir kağıdın köşesine karaladığınız rakamlar dizisi gibi her şey Pi sayısının içindedir. Yetmedi mi? Kelimeler, cümleler hatta bir kitabı ya da kurumsal bir numarayı da pi sayısının içinde bulabilirsiniz. Hatta abartalım mı? Belanızı bile burada bulursunuz. ?