7000 Yıl Önce Erkeklere Tuhaf Bir Şey Oldu: Bir Erkeğe 20 Kadın

7000 Yıl Önce Erkeklere Tuhaf Bir Şey Oldu: Bir Erkeğe 20 Kadın

7,000 Yıl önce erkeklere tuhaf bir şey oldu ve nihayet bizde bunu öğrendik. Binlerce yıl önce gerçekleşen savaşlar nedeniyle erkek nüfusu inanılmaz bir derecede azalmıştı. Aslında devamı daha da inanılmaz…

Yaklaşık 7,000 yıl önce, neolitik zamanında insanoğlunun çeşitli genetiğine gerçekten tuhaf bir şey gerçekleşti. Sonra ki 2,000 yılında Afrika, Avrupa ve Asya karşısında genetik çeşitliliğindeki Y kromozomunda bir çökme meydana geldi. O zamanlar 1 adama 17 kadın düşüyor diye sanılıyor.

Şimdi bilgisayar modelleme sayesinde, araştırmacılar bu esrarengiz olgunun nedenini bulduklarına inanıyorlar: Patrilineal clans (baba soyundan gelen klanlar)

Binlerce yıl önce çatışmalı savaşlar, kanlı iç kavgalar yüzünden erkek nüfusunda bir hayli düşüş olmuş. O zaman bile şimdi ki zaman gibi kadınlar oldukça çokmuş.

Eh, Alicia Keys boşuna “Superwoman” (2008) şarkısını söylememiş. Şarkı tüm annelere ve dünyadaki tüm kadınlar için hazırlanmış. Bakın işte kadınlarımız bu kadar önemli. Şarkı “Bu dünyayı daha iyi bir yer haline getiren biz kadınlar olacak” diye devam ediyor.


Evet tekrar 7,000 yıl önce 1 adama 17 kadın düşüyor konusuna. Yüzyıllardır insanoğlunun varlığından beri yapılan kanlı ve acımasız savaşlar yüzünden erkek cinsiyetinde önemli araştırmalar sonucu oldukça düşüşler gözlenmiş.
Fakat 2015 yılındaki bilim adamların araştırmalarından beri Neolitik Y kromozomun darboğazı bir çeşit bilmece gibi. Bunun nedeni, Y kromozomundaki genlerde gözlenip babadan oğula geçmiş – yani bunun anlamı erkekleri etkileyen bir şey olmuş.

Neslihan Yıldırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir