14 Nisan 1912: Titanic Battı!
14 Nisan gecesinde Kuzey Atlantik’ten yol çıkan dev geminin son durağı New York olacaktı. Sanayi Devrim’inden sonra görkemli bir gemi olarak nam salan Titanic; Olympic sınıfı ve o dönemin en büyük buharlı gemisiydi. 2300 yolcu kapasitesi olan lüks bir gemi olma özelliği de taşıyordu. Tabi bu lüks kısmı sadece 1. ve 2. sınıf yolcuları kapsıyordu. Geriye kalan göçmenler ise kötü şartlarda yolculuk ediyorlardı.
New York yolculuğu başladıktan sonra mürettebat, buzdağı sinyalleri almaya başlamıştı ancak bu durum kimse tarafından önemsenmedi. Büyük ve lüks gemiye bir şey olacağı kimsenin aklına gelmiyor gibiydi. Çünkü; Titanic sadece lüks bir gemi olmakla kalmayıp batmamak üzere de tasarlanmış bir gemiydi. Bu gemiye binen herkes bilirdi ki; Titanic ile yol çıkıyorsan, güvendesin! Dönemin şartlarına göre teknolojik olarak tüm bunları destekliyordu. Eğer bir buzdağına çarpmasaydı.
Ancak ne yazık ki olaylar bu güven duygusunu aştı. 14 Nisan 1912 gecesinde Titanic, bir buzdağına çarptı ve beklenmedik bir şekilde su almaya başladı. Yarım saatten kısa bir süre içinde tüm gemiyi büyük bir panik sarmaya başlamıştı. İnsanlar kurtulmak için birçok yol denedi ancak filikalar tüm yolcuları alacak bir kapasiteye sahip değildi. Ve Titanic orada tüm görkemiyle Atlantik Okyanusu’nun derin sularına gömüldü.
1500’den fazla ölen insanın olduğu bu kaza, dünya çapında büyük bir olay oldu ve büyük deniz felaketi olarak zihinlere kazındı. Birçok tartışmayı beraberinde getirdi ancak ölen insanları ya da sağ kalanların kayıplarını ne yazık ki kimse geriye getiremedi. Batmaz denilen ve bu şekilde tasarlanan gemi sadece ölenlere değil geride kalanlara da berbat anlar bıraktı. Filikalara binerken, kadın ve çocuklara verilen öncelikten dolayı bu vahim kazada ölenlerin yaklaşık yüzde 80’i erkeklerdi.
Ve bu kurtulanlar arasında tahmin edersiniz ki öncelik 1. sınıf yolcularına verilmişti. Ve 1. sınıf yolcusu olanların yüzde 50’sinden fazlası kurtulmayı başarmıştı. Çünkü; 1. sınıf yolcular filikalara en yakın kısımda yani geminin üst tarafında bulunuyorlardı. 2. sınıf yolculardan kurtulanlar için verilen rakamlar yolcuların %36’ını gösterirken, 3. sınıf yolculardan sadece %24’ü Atlantik Okyanusu’nun karanlık sularında boğulmaktan kurtulmayı başarmıştır.